Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Thermochemistry - Physico-Chemical Properties of Emulsions Containing Natural Compounds

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1200-2EN-SPEC72M
Kod Erasmus / ISCED: 13.3 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0531) Chemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Thermochemistry - Physico-Chemical Properties of Emulsions Containing Natural Compounds
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy: Wykłady specjalizacyjne w semestrze 2M (studia w języku angielskim)
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: angielski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Założenia (opisowo):

Podstawowe wiadomości z zakresu chemii fizycznej i organicznej.

Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

Podstawy teoretyczne ruchu ciepła i termochemii. Kalorymetria, typy kalorymetrów i metodyka pomiarowa.

Charakterystyka stanu koloidalnego, podział koloidów i metody otrzymywania. Termodynamika układów koloidalnych.

Blona komórkowa i układy modelowe struktur domenowych.

Charakterystyka surfaktantów i ich roztworów.

Zastosowania kalorymetrii w badaniach mikroemulsji związków naturalnych.

Pełny opis:

Teoria ruchu ciepła z uwzględnieniem mechanizmów ruchu ciepła. Termochemia, pomiary termochemiczne i stosowane wzorce. Zasada addytywności w termochemii. Kalorymetria jednostkowa, przepływowa, skaningowa kalorymetria różnicowa (DSC). Typy kalorymetrów. Metody pomiarów kalorymetrycznych.

Układy zdyspergowane. Pojęcie stanu koloidalnego. Podział koloidów. Metody otrzymywania i ogólna charakterystyka układów koloidalnych. Termodynamicznie trwałe układy dyspersyjne. Parametry strukturalne układów micelarnych.

Budowa naturalnej błony komórkowej - podstawowe wiadomości. Układy modelowe naturalnych membran: micele, odwrócone micele, pęcherzyki lipidowe, błonki płaskie.

Podział, budowa i charakterystyka surfaktantów. Struktury surfaktantów w rozpuszczalnikach polarnych i nie polarnych.

Kalorymetria a charakterystyka termodynamiczna mikroemulsji zawierających związki naturalne.

Zastosowanie kalorymetrii w badaniach rozpuszczalności związków biologicznie czynnych w różnych układach modelowych naturalnych membran.

Literatura:

1. "Principles and applications of thermal analysis" Ed. by P. Gabbott, Blackwell Publishing Ltd 2008.

2. W.Zielenkiewicz "Calorimetry" Institute of Physical Chemistry of the Polish Academy of Sciences, 2005.

3. D.Schultze "Termiczna analiza różnicowa" PWN 1974.

4. L.Stryer "Biochemia" PWN, Warszawa 1997.

5. H.Sonntag "Koloidy" PWN Warszawa, 1982.

6. H-J.Butt, K.Graf, M.Kapel "Physics and chemistry of interfaces" Wihley-vch, 2006.

7. M.P.Pileni "Structure and reactivity in reverse micelles" Elsevier, 1989.

8. Aktualne publikacje ukazujące się w czasopismach naukowych.

Efekty uczenia się:

Uzyskanie wiedzy na temat zastosowań kalorymetrii w badaniach zjawisk transportu i termodynamiki układów koloidalnych zawierających związki biologicznie czynne.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin

Praktyki zawodowe:

nie przewiduje się

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)