Uniwersytet Warszawski - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Termochemia a właściwości fizykochemiczne mikroemulsji zawierających związki naturalne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1200-2SPEC162M Kod Erasmus / ISCED: 13.3 / (0531) Chemia
Nazwa przedmiotu: Termochemia a właściwości fizykochemiczne mikroemulsji zawierających związki naturalne
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy: Wykłady specjalizacyjne w semestrze 2M
Strona przedmiotu: http://www.chem.uw.edu.pl
Punkty ECTS i inne: 3.00
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Założenia (opisowo):

Podstawowe wiadomości z zakresu chemii fizycznej i organicznej.

Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

Podstawy teoretyczne ruchu ciepła i termochemii. Kalorymetria, typy kalorymetrów i metodyka pomiarowa.

Charakterystyka stanu koloidalnego, podział koloidów i metody otrzymywania. Termodynamika układów koloidalnych.

Blona komórkowa i układy modelowe struktur domenowych.

Charakterystyka surfaktantów i ich roztworów.

Zastosowania kalorymetrii w badaniach mikroemulsji związków naturalnych.

Pełny opis:

Teoria ruchu ciepła z uwzględnieniem mechanizmów ruchu ciepła. Termochemia, pomiary termochemiczne i stosowane wzorce. Zasada addytywności w termochemii. Kalorymetria jednostkowa, przepływowa, skaningowa kalorymetria różnicowa (DSC). Typy kalorymetrów. Metody pomiarów kalorymetrycznych.

Układy zdyspergowane. Pojęcie stanu koloidalnego. Podział koloidów. Metody otrzymywania i ogólna charakterystyka układów koloidalnych. Termodynamicznie trwałe układy dyspersyjne. Parametry strukturalne układów micelarnych.

Budowa naturalnej błony komórkowej - podstawowe wiadomości. Układy modelowe naturalnych membran: micele, odwrócone micele, pęcherzyki lipidowe, błonki płaskie.

Podział, budowa i charakterystyka surfaktantów. Struktury surfaktantów w rozpuszczalnikach polarnych i nie polarnych.

Kalorymetria a charakterystyka termodynamiczna mikroemulsji zawierających związki naturalne.

Zastosowanie kalorymetrii w badaniach rozpuszczalności związków biologicznie czynnych w różnych układach modelowych naturalnych membran.

Literatura:

1. "Principles and applications of thermal analysis" Ed. by P. Gabbott, Blackwell Publishing Ltd 2008.

2. W.Zielenkiewicz "Calorimetry" Institute of Physical Chemistry of the Polish Academy of Sciences, 2005.

3. D.Schultze "Termiczna analiza różnicowa" PWN 1974.

4. L.Stryer "Biochemia" PWN, Warszawa 1997.

5. H.Sonntag "Koloidy" PWN Warszawa, 1982.

6. H-J.Butt, K.Graf, M.Kapel "Physics and chemistry of interfaces" Wihley-vch, 2006.

7. M.P.Pileni "Structure and reactivity in reverse micelles" Elsevier, 1989.

8. Aktualne publikacje ukazujące się w czasopismach naukowych.

Efekty uczenia się:

Uzyskanie wiedzy na temat zastosowań kalorymetrii w badaniach zjawisk transportu i termodynamiki układów koloidalnych zawierających związki biologicznie czynne.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin

Praktyki zawodowe:

nie przewiduje się

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-16 - 2019-06-08
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Wykład specjalizacyjny, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Hanna Wilczura-Wachnik
Prowadzący grup: Hanna Wilczura-Wachnik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (w trakcie)

Okres: 2020-02-17 - 2020-06-10
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Wykład specjalizacyjny, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Hanna Wilczura-Wachnik
Prowadzący grup: Hanna Wilczura-Wachnik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.