Prawo żywnościowe i prawo rolne - V rok
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2200-1DPA159A |
Kod Erasmus / ISCED: |
10.0
|
Nazwa przedmiotu: | Prawo żywnościowe i prawo rolne - V rok |
Jednostka: | Wydział Prawa i Administracji |
Grupy: |
Seminaria dla V roku studiów prawniczych |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Tryb prowadzenia: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
zakres tematyczny seminarium obejmuje zagadnienia teoretyczne oraz praktykę stosowania prawa w zakresie podstawowych instytucji prawa rolnego: m.in. własność rolnicza,obrót nieruchomościami rolnymi inter vivos i mortis causa, wspólna polityka rolna UE, własność intelektualna w o obszarze rolnictwa, struktury administracyjne zarządzania rolnictwem), i prawa żywnościowego: m.in. podstawowe definicje i zasady, regulacja standardu bezpieczęństwa żywności w UE, regulacje w zakresie jakości żywności (systemy jakości żywności prawa publicznego i prywatnego), wprowadzania do obrotu żywności GMO, żywności ekologicznej, suplementów diety. |
Pełny opis: |
Zakres tematyczny seminarium skupia się na wybranym przez studenta temacie pracy magisterskiej. Zajęcia seminaryjne w pierwszym semestrze służą przede wszystkim przygotowaniu (w kilku etapach) planu pracy - obejmującego kilka stron. Równocześnie uczestnik seminarium ma za zadanie zebrać literaturę przedmiotu i inne materiały (akty prawne, orzecznictwo). student odbywa w tym celu konsultacje indywidualne z prowadzącym seminarium. |
Literatura: |
W zakresie prawa rolnego i żywnościowego: podręcznik A. Stemachowski (red), Prawo rolne, LexisNexis, wyd. 5 2009, podręcznik P. Czechowski (red.), Prawo rolne, LexisNexis, wyd. 6, Warszawa 2011 W zakresie prawa żywnościowego: 1. Eide W.B., Kracht U., Food and Human Rights in Development. Vol. II. Evolving Issues and Emerging Applications, Itersentia Antwerpen – Oxford, 2007. 2. Korzycka –Iwanow M., Prawo żywnościowe, Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2005, wyd.II. 2007. 3. Korzycka-Iwanow, M., Regulacje prawne zastosowań biotechnologii w łańcuchu żywnościowym", w: T. Giaro(red.) Prawo w dobie globalizacji, Warszawa 2011 4. van der Meulen B., van der Velde M., European Food Law Handbook. Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2008.. 5. MacMaolain C., EU Food Law. Protecting Consumers and Health in a Common Market, Hart Publishers 2007. 6. Stelmachowski A. (red.), Prawo Rolne, część ósma autorstwa M. Korzyckiej-Iwanow: Prawo żywnościowe. Warszawa 2009 7. Szpunar M.: Promocja towarów w prawie wspólnotowym, Zakamycze 2002. 8. Wojciechowski P., Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności, Wolters-Kluwer, Warszawa 2008 9. Wrześniewska-Wal I., Żywność genetycznie zmodyfikowana. Aspekty prawne, Wydawnictwo UW, Warszawa 2008 10. czasopismo "European Food and Feed Law Review", Lexxion, Berlin. |
Efekty uczenia się: |
Uczenie się konstruowania podziału wewnętrznego pracy magisterskiej, rozróżniania instytucji i pojęć prawnych danego tematu pracy. Doskonalenie warsztatu prawniczego. |
Metody i kryteria oceniania: |
W pierwszym semestrze V r. ocenie podlega opracowanie całościowego, kilkustronicowego planu pracy magisterskiej. W drugim semestrze prowadzący ocenia poszczególne części pracy; uwagi przekazuje studentowi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.