Uniwersytet Warszawski - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Europejskie prawo żywnościowe i znakowanie żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2200-1S316 Kod Erasmus / ISCED: 10.0 / (0421) Prawo
Nazwa przedmiotu: Europejskie prawo żywnościowe i znakowanie żywności
Jednostka: Wydział Prawa i Administracji
Grupy: Blok: Ekorozwój - prawne aspekty zrównoważonego rozwoju
Punkty ECTS i inne: 3.50
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Założenia (opisowo):

Zajęcia mają na celu zapoznanie studentów z wymogami bezpieczeństwa i jakości żywności wynikającymi z prawa europejskiego, ze szczególnym zwróceniem uwagi na znakowanie żywności i publicznych systemów jakości.


Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

Zajęcia obejmują zagadnienia z zakresu prawa żywnościowego, ze szczególnym uwzględnieniem wymogów dotyczących informowania o żywności .

Pełny opis:

W ramach zajęć omawiane są w szczególności omawiane takie zagadnienia jak:

1) Pojęcie prawa żywnościowego

2) Wymagania prawne odnośnie informowania o żywności

3) Zasada nie wprowadzania konsumenta żywności w błąd

4) Podmiot odpowiedzialny za informowanie o żywności

5) Pojęcie konsumenta żywności

6) Ochrona konsumenta żywności, w tym ochrona zdrowia i życia oraz ochrona interesów ekonomicznych, a przede wszystkim zwalczanie nieuczciwych praktyk rynkowych w łańcuchu rolno-spożywczym

7) Ochrona rzetelności obrotu w łańcuchu rolno-spożywczym

8) Znakowanie, reklama i prezentacja żywności, w tym oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

9) Problematyka suplementów diety i produktów leczniczych

10) Regulacja prawna wybranych kategorii żywności np.

a. żywność GMO,

b. żywność ekologiczna,

c. żywność regionalna i tradycyjna

d. nowa żywność (novel food)

Literatura:

1) M. Korzycka, P. Wojciechowski, System Prawa żywnościowego, Warszawa 2017

2) M. Taczanowski, Prawo żywnościowe, Warszawa 2017

3) B., van der Meulen, M. van der Velde, European Food Law Handbook, Wageningen 2008

4) I. Hartel, R. Budzinowski (red.), Food Security, Food Safety, Food Quality, Forum Umwelt-, Agrar- und Klimaschutzrecht, Baden Baden 2016, vol. 8

5) L. Costato, F. Albisinni (red.), European Food Law, Viterbo 2012

6) C.MacMaolain, Food Law. European, Domestic and International Frameworks, Oxford and Portland Oregon, 2015

7) V.R.Fuentes, From Agricultural to Food Law. The new scenario, Wageningen, 2014.

8) L. Costato, F. Albisinni, European and Global Food Law, Wolters Kluwer, 2016

Czasopisma:

European Food and Feed Law Review

Studia Iuridica Agraria

Przegląd Prawa Rolnego

Efekty kształcenia:

Poszerzenie wiedzy z zakresu prawa żywnościowego i uzyskanie umiejętności stosowania przepisów prawa żywnościowego oraz orzecznictwa.

Metody i kryteria oceniania:

Podstawą zaliczenia jest obecność i aktywność na zajęciach oraz przygotowanie referatu na wcześniej uzgodniony temat.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2020-02-17 - 2020-06-10
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Wykład specjalizacyjny, 35 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Korzycka
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.