Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Automatyzacja analizy chemicznej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1200-1ZMACHW6
Kod Erasmus / ISCED: 13.3 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0531) Chemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Automatyzacja analizy chemicznej
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy: Przedmioty minimum programowego dla studentów 6-go semestru (S1-PRK-CHAI, S1-ZMITP)
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Student powinien umieć zaproponować rozwiązania aparaturowe umożliwiające zmechanizowanie metod analitycznych opartych o podstawowe metody detekcji. Dotyczy to podstawowych zagadnień związanych z diagnostyką laboratoryjną, analizą środowiskową i analizą żywności.

Pełny opis:

Wykład obejmuje następujące zagadnienia:

* Automatyzacji nieanalitycznej (przed- i postanalityczna). Pojęcie całkowitej automatyzacji laboratorium.

* Rola mechanizacji i automatyzacji procesów analitycznych we współczesnej analizie chemicznej (głównie w odniesieniu do analizy klincznej, ochrony środowiska oraz kontroli jakości żywności).

* Przedstawienie koncepcji oraz podstaw teoretycznych analizatorów przepływowych, dyskretnych, wirówkowych, jak również analizatorów suchej chemii. Różne konstrukcje aparatury pomiarowej (w tym rówież rozwiązania układów detekcyjnych) oraz zastosowania w różnych obszarach analizy chemicznej.

* Koncepcja miniaturyzacji procedur analitycznych.

Literatura:

1.M. Trojanowicz "Automatyzacja w analizie chemicznej" WNT, 1992.

2.B. Karlberg, G. E. Pacey "Wstrzykowa analiza przepływowa dla praktyków", WNT, 1994.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu wykładu student:

* Analizuje możliwości usprawniania postępowania analitycznego na potrzeby rutynowych zastosowań analizy chemicznej,

* Rozpoznaje możliwości wykorzystania różnych konstrukcji zmechanizowanej instrumentacji do potrzeb analitycznych,

* Projektuje systemy pomiarowe do analizy przepływowej z różnymi metodami detekcji,

* Ocenia możliwości i ograniczenia stosowania różnych koncepcji usprawniania pomiarów analitycznych.

Metody i kryteria oceniania:

Sposobem weryfikacji efektów uczenia jest zdanie egzaminu obejmującego następujące zagadnienia:

* Koncepcja mechanizacji i automatyzacji procesów analitycznych (wady i zalety, możliwości ich wprowadzenia, wpływ na parametry analityczne).

* Automatyzacja przed- i postanalityczna

* Analizatory dyskretne i wirówkowe: podstawy działania, rozwiązania konstrukcyjne, przykłady zastosowań, wady i zalety stosowania.

* Podstawy teoretyczne analizy przepływowej: pojęcie dyspersji i jej modelowy opis (parametry bezwymiarowe, równanie Ramsinga, równanie konwekcyjno-dyfuzyjne Taylora).

* Rodzaje technik przepływowych (podstawowe elementy budowy, metody detekcji).

* Możliwości przetwarzania próbek w analizatorach dyskretnych oraz przepływowych

* Główne cechy analizatorów przeznaczonych do analizy klinicznej, żywnościowej oraz środowiskowej.

Praktyki zawodowe:

Praktyki zawodowe nie są niezbędne do realizacji przedmiotu.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-19 - 2024-06-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Kamil Strzelak
Prowadzący grup: Kamil Strzelak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)