Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedsiębiorczość

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1300-WPR3L
Kod Erasmus / ISCED: 04.001 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0410) Biznes i administracja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Przedsiębiorczość
Jednostka: Wydział Geologii
Grupy: Przedmiot do wyboru na I i II roku studiów II stopnia
Przedmioty do wyboru na II - III roku studiów pierwszego stopnia na kierunku geologia poszukiwawcza
Przedmioty do wyboru na II, III i IV roku studiów I-go stopnia na kierunku geologia stosowana
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Skrócony opis:

Celem kursu jest przedstawienie głównych pojęć z zakresu przedsiębiorczości oraz przygotowanie słuchaczy do założenia i prowadzenia własnej firmy. Słuchacze dowiedzą się, na czym polega proces przedsiębiorczy, co to jest szansa, w jaki sposób założyć własną firmę.

Podczas kursu przedstawione zostaną także kompetencje przedsiębiorcze i sposoby ich kształcenia.

Słuchacze poznają również wybrane współczesne koncepcje przedsiębiorczości i ich historyczne tło.

Kurs za założenia ma charakter interaktywny - słuchacze będą aktywnie w nim uczestniczyć analizując przypadki, biorąc udział w warsztatach i prezentując wyniki własnej pracy.

Zasady zaliczenia:

Na ocenę końcową z przedmiotu składają się:

1. punkty z prac warsztatowych wykonywanych podczas zajęć,

2. punkty z zaliczenia pisemnego

Pełny opis:

1. Wprowadzenie. Zasady zaliczenia. Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości. Co to jest przedsiębiorczośc? Kim są przedsiębiorcy?

2. Współczesne i klasyczne teorie przedsiębiorczości. Rola przedsiębiorcy w gospodarce: między równoważeniem a destrukcją. Schumpeter, Kirzner i inni. Rodzaje przedsiębiorczości.

3. Przedsiębiorczość - ujęcie psychologiczne, kompetencje przedsiębiorcy.

4. Proces przedsiębiorczy: od szansy do firmy. Proces przedsiębiorczy. Na czym polega identyfikacja szans?

5. Przedsiębiorczość i innowacyjność. Innowacje - charakterystyka. Źródła innowacji w ujęciu Druckera. Każdy może być innowatorem? Innowacyjność a rozwój gospodarczy - charakterystyka zależności. Przedsiębiorczość i innowacyjność w Polsce: charakterystyka ilościowa i jakościowa.

6. Przedsiębiorczość - porażka a sukces. Zarządzanie nowym przedsięwzięciem: podstawowe wyzwania, zagrożenia i możliwości. Co różni rozwijające się przedsięwzięcia od tych stagnacyjnych? Zachowanie w warunkach kryzysu, uczenie się, doświadczenie jako niektóre wyznaczniki rozwoju. Omówienie wyników badań i analiza przypadków.

7. Materialne i niematerialne uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości na poziomie gospodarki i jednostki. Przedsiębiorcy w społecznym kontekście. Kulturowe uwarunkowania przedsiębiorczości. Rola kapitału społecznego w rozwoju przedsiębiorczości. Wykorzystanie sieci społecznych.

8. Zakładanie nowej firmy - uwarunkowania i wyzwania. Procedura założenia przedsiębiorstwa. Tworzenie biznesplanu.

Literatura:

a. Pozycje obowiązkowe:

Drucker, P. 1992. Innowacja i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady. Warszawa: PWE (lub wydanie z 2004 zatytułowane: Natchnienie i fart, czyli innowacja i przedsiębiorczość, Warszawa: Studio Emka).

Gudkova, S. 2008. Rozwój małych przedsiębiorstw. Warszawa: WAiP.

Cieślik, J. 2006. Przedsiębiorczość dla ambitnych. Warszawa: WAiP.

b. Pozycje uzupełniające:

Balcerowicz, E. (red). 2002. Mikroprzedsiębiorstwa. Sytuacja ekonomiczna, finansowanie, właściciele. Warszawa: CASE.

Berger B. (red) 1994. Kultura przedsiębiorczości. Warszawa: Rój.

Cieślik, J. 2006. Przedsiębiorczość dla ambitnych. Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne.

Glinka, B. 2008. Kulturowe uwarunkowania przedsiębiorczości w Polsce. Warszawa: PWE.

Glinka B. i S. Gudkova, 2003. Małe przedsiębiorstwa w sytuacjach kryzysowych. Problemy zarządzania, nr. 2. s. 113 - 127.

Gudkova, S. 2006. "Rola doświadczenia w procesie uczenia się przedsiębiorców", w: Problemy Zarządzania nr. 1. s. 163 - 176.

Kirzner, I.M. 2001/1973. Competition and Entrepreneurship. Chicago and London: The University of Chicago Press. (pozycja uzupełniająca)

Kwiatkowski, S. 1990. Społeczeństwo innowacyjne. Warszawa: PWN.

Kwiatkowski, S. 2000. Przedsiębiorczość intelektualna. Warszawa: PWN.

Schumpeter, J.A. 2004/1951. Essays on Entrepreneurs, Innovations, Business Cycles and the Evolution of capitalism. Red. Richard V. Clemens. New Brunswick, London: Transaction Publishers. (pozycja uzupełniająca)

Timmons, J. 1999. New Venture Creation: Entrepreneurship for the 21st Century. IRWIN/McGraw Hill. (mogą być inne wydania; książkę bardzo polecam, jednak z powodu słabej dostępności nie jest to lektura obowiązkowa).

Raporty o przedsiębiorczości i MSP - www.parp.gov.pl

Metody i kryteria oceniania:

W ROKU AKAD. 2019/2020, ZE WZGLĘDU NA COVID-19 KRYTERIA OCENIANIA I ZALICZANIA USTALA PROWADZĄCY ZAJ ĘCIA. PODAJE JE DO WIADOMOŚCI STUDENTÓW NA MIN. 10 DNI PRZED TERMINEM ZALICZENIA.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)