Przestrzenie produkcyjne i usługowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1900-3-PPU-GSE | Kod Erasmus / ISCED: |
07.1
![]() ![]() |
Nazwa przedmiotu: | Przestrzenie produkcyjne i usługowe | ||
Jednostka: | Wydział Geografii i Studiów Regionalnych | ||
Grupy: |
Przedmioty obowiązkowe, dzienne studia II stopnia (GSE, spec. geografia człowieka) - sem. 1 Przedmioty obowiązkowe, dzienne studia II stopnia (GSE, spec. geografia turystyki) - sem. 1 Przedmioty obowiązkowe, dzienne studia II stopnia (GSE, spec. studia miejskie) - sem. 1 |
||
Punkty ECTS i inne: |
3.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
||
Tryb prowadzenia: | mieszany: w sali i zdalnie |
||
Skrócony opis: |
Głównym celem wykładu jest analiza zmian, jakie dokonują się w wielkości, strukturze i charakterystyce przestrzeni wykorzystywanych gospodarczo, szczególnie w miastach i obszarach metropolitalnych. Przez cały cykl uwaga skupia się na trzech wątkach badanego zagadnienia: - zmianach w czasie - przez pokazanie różnego oblicza obiektów gospodarczych dawniej, dzisiaj i (planach na) jutro; - technologii - jej wpływie na organizację przedsiębiorstwa/zakładu jako systemu wytwarzania towarów i/lub usług (następstwa przestrzenne informatyzacji i dematerializacji procesów gospodarczych); - różnicach kulturowych - trwałych oraz zanikających (przez homogenizację praktyk gospodarczych) między Wschodem a Zachodem (różnymi kulturami kapitalizmu). |
||
Pełny opis: |
Współcześnie obserwowane zmiany w sposobach organizacji przestrzennej działalności gospodarczej są efektem wielu współzależnych procesów o charakterze politycznym (integracja gospodarcza), społecznym (migracje) czy też technologicznym (informatyzacja). Z różnym nasileniem widzimy te zmiany w przemyśle przetwórczym, w rolnictwie, w różnych rodzajach usług (biurowych, handlowych, transportowych). Skutki tych procesów, to głównie znaczące przekształcenia przestrzeni społeczno-gospodarczej, szczególnie w najintensywniej wykorzystywanych obszarach miejskich. Dotyczy to regionów miejskich, samych miast, ich części, stąd analiza ogniskuje się wokół takich pojęć jak: przestrzeń, strefa przemysłowa, dzielnica biurowa, sieć drogowa, infrastruktura teleinformatyczna. W mikroskali zmiany te możemy obserwować na przykładzie fabryki, warsztatu, dworca, biura, banku, gospodarstwa rolnego, centrum logistycznego, czy stadionu sportowego. Zależnie od rodzaju wytwórczości czy usług, podmioty organizujące tę działalność gospodarczą w przestrzeni można charakteryzować przez pryzmat specyficznych pojęć, wśród których podstawowe to: delokalizacja, sieci biznesu, dematerializacja, tayloryzm, elastyczna specjalizacja, fordyzm, produkcja, cyfryzacja, przemysł 4.0, prosumpcja, e-gospodarka, just-in-time, nieprzenośność, brownfields, reindustrializacja, call center, hot desk, inercja, co-working, home business … |
||
Literatura: |
Brak jednolitego podręcznika do treści wykładu. Liczne rozproszone treści ze źródeł, które będą sukcesywnie prezentowane studentom w trakcie wykładu. |
||
Efekty uczenia się: |
W zakresie wiedzy student: 1. Zna specyfikę działalności podstawowych działalności, kształtujących przestrzeń wykorzystywaną gospodarczo. 2. Zna podstawowe koncepcje tłumaczące współczesny układ przestrzenny działalności produkcyjnej i usługowej. W zakresie umiejętności student: 1. Potrafi określić zestaw czynników kształtujących strukturę przestrzeni gospodarczych w mieście (w regionie). |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie pisemne na podstawie treści wykładu (10 pytań otwartych) 0-15 pkt = 2,0 / 16-18 pkt = 3,0 / 19-21 pkt = 3,5 22-24 pkt = 4,0 / 25-27 pkt = 4,5 / 28-30 pkt = 5,0. W drugim terminie obowiązują te same zasady zaliczenia, co w pierwszym. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (w trakcie)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-01-31 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Waldemar Wilk | |
Prowadzący grup: | Waldemar Wilk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.