Prawo rolne - V rok
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2200-1DPA139A |
Kod Erasmus / ISCED: |
10.0
|
Nazwa przedmiotu: | Prawo rolne - V rok |
Jednostka: | Wydział Prawa i Administracji |
Grupy: |
Seminaria dla V roku studiów prawniczych |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Założenia (opisowo): | Głównym celem seminarium jest samodzielne przygotowanie przez studenta pracy magisterskiej |
Tryb prowadzenia: | mieszany: w sali i zdalnie |
Skrócony opis: |
zakres przedmiotowy seminarium magisterskiego obejmuje zagadnienia z zakresu prawa rolnego i żywnościowego. W ramach seminarium uczestnik przygotowuje pracę magisterską |
Pełny opis: |
Szczegółowy zakres zagadnień omawianych na seminarium oraz tematy prac magisterskich są ustalane na pierwszych zajęciach. Co do zasady na IV roku omawiane są kwestie związane z metodologią pracy magisterskiej i jej planem oraz przygotowaniem wstępnych rozdziałów. Studenci V roku przedstawiają kolejne rozdziały pracy magisterskiej i przygotowują się do obrony pracy. W ramach seminarium omawiane są takie zagadnienia jak: 1. Pojęcie i przedmiot prawa rolnego 2. Pojęcie gospodarstwa rolnego: 3. Pojęcie gospodarstwa rodzinnego: 4. Obrót nieruchomościami rolnymi w świetle kodeksu cywilnego i ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego: 5. Dziedziczenie gospodarstwa rolnego: 6. Ubezpieczenie społeczne rolników i renty strukturalne: 7. Podatki w rolnictwie: 8. Wspólna polityka rolna: 9. Regulacja wybranych rynków rolnych: 10. Ochrona prawna gruntów rolnych: 11. Scalanie i wymiana gruntów: 12. Gospodarowanie nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa: 13. Reprezentacja interesów zawodowych rolników 14. Prawo żywnościowe: 15. Wybrane obszary szczegółowej regulacji prawa żywnościowego: |
Literatura: |
Literatura jest ustalana stosowanie do tematu pracy magisterskiej Podstawowa literatura obejmuje: 1. P. Czechowski (red): Prawo rolne, Lexis Nexis Warszawa 2013 – podręcznik podstawowy 2. P. Czechowski: Proces dostosowania polskiego prawa rolnego i żywnościowego do prawa Unii Europejskiej, W-wa 2001 3. Dostosowanie polskiego prawa rolnego i żywnościowego do prawa wspólnotowego po akcesji do Unii Europejskiej. Suplement do publikacji - Proces dostosowania polskiego prawa rolnego i żywnościowego do Prawa Unii Europejskiej, Warszawa 2005 4. M. Korzycka –Iwanow, Prawo żywnościowe Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Lexis Nexis, Warszawa 2007 5. Czasopisma: Przegląd Prawa Rolnego, Studia Iuridica Agraria |
Efekty uczenia się: |
Zajęcia seminaryjne mają na celu pogłębienie i poszerzenie wiedzy na temat prawa rolnego i żywnościowego, a w szczególności umiejętności dyskutowania omawianej problematyki. Student uzyskuje umiejętność pracy z materiałami źródłowymi oraz opanowuje podstawowy warsztat naukowy dzięki samodzielnemu przygotowaniu pracy magisterskiej. Przygotowanie prezentacji przez studenta służy uczeniu się odpowiedniej selekcji treści merytorycznych oraz ich przejrzystemu przedstawieniu na zajęciach. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena na podstawie obecności i aktywności na zajęciach seminaryjnych oraz poziomu przedstawianych fragmentów pracy magisterskiej Ponadto przedstawiana na zajęciach prezentacja (z wybranych tematów) jest również brana pod uwagę w ocenie końcowej. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.