Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Hospoda i piwo w kulturze czeskiej i słowackiej. Perspektywa semiotyczna i performatyczna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 3005-LU9-HOSP
Kod Erasmus / ISCED: 08.902 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0229) Nauki humanistyczne (inne) Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Hospoda i piwo w kulturze czeskiej i słowackiej. Perspektywa semiotyczna i performatyczna
Jednostka: Instytut Slawistyki Zachodniej i Południowej
Grupy: Zajęcia fakultatywne
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

Konwersatorium poświęcone szczególnemu miejscu jakie zajmuje fenomen hospody i piwa jako "słowiańskiego napoju" w kulturze czeskiej i słowackiej XIX, XX i XXI wieku.

Pełny opis:

Podczas zajęć słuchacze zapoznają się z obrazem hospody i piwa w literaturze i filmie. Przeanalizują konteksty hospody i symbolikę piwa na przestrzeni XIX, XX i XXI wieku, dostrzegając przemiany i nawiązania. (Piwo i hospoda w sferze symboliki narodowej, związki "hospodske kultury" z polityką, hospoda jako przestrzeń komunikacji narodowej i społecznej). Na zajęciach, poza "czytaniem" przestrzeni hospody i piwa, wykorzystana zostanie także perspektywa badań performatywnych (hospoda miejscem prowadzenia agitacji patriotycznej, politycznej, wyborczej, zabawy, rytuału, budowania wspólnoty, uprawiania twórczości artystycznej, wyrażania postaw buntu, przedstawień reklamowych, działalności teatralnej).

Literatura:

- Hospody a pivo v české společnosti, Praha 1997

- Vl. Macura, Znamení zrodu, Praha 1995

- D. Hodrová, Poetika míst, Praha 1997

- K. Krejčí, Praha legend a skutečnosti, Praha 1981

- Z. Susa Pivní putování, Praha 2020

- Č. Zíbrt, Pivo v písních lidových a znarodnělých I, Praha 2013

- V. Šlajchrt, Srdečný pozdrav z hospody, Pražské restaurace, kavárny a vinárny na dopisnicích a pohlednicích, Praha 2007

- Průvodce po budějovických hostincích a kapitoly z jihočeské pivní historie, České Budějovice 1999

- Pivovary Čech, Moravy a Slezska, multimediální pivní encyklopedie

- R. Kopáč, P. Stančík, Praha ožralá, Praha 2021

- J. Šebo, Kaviarne, Krčmy a vinarne v Bratislave 1960-1989, Bratislava 2020

Efekty uczenia się:

Student rozumie specyfikę fenomenu hospody w kulturze czeskiej i słowackiej. Potrafi analizować omawiane zjawiska z perspektywy semiotycznej i performatycznej..Zna i interpretuje teksty literackie i filmowe, w których obecny jest, w sposób istotny, motyw piwa i hospody. Pogłębia równocześnie znajomość kultury, języka i historii kraju.

Metody i kryteria oceniania:

aktywny udział w zajęciach

praca zaliczeniowa w formie prezentacji lub eseju

Praktyki zawodowe:

nie obowiązują

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)