Hospoda i piwo w kulturze czeskiej i słowackiej. Perspektywa semiotyczna i performatyczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 3005-LU9-HOSP |
Kod Erasmus / ISCED: |
08.902
|
Nazwa przedmiotu: | Hospoda i piwo w kulturze czeskiej i słowackiej. Perspektywa semiotyczna i performatyczna |
Jednostka: | Instytut Slawistyki Zachodniej i Południowej |
Grupy: |
Zajęcia fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Tryb prowadzenia: | w sali |
Skrócony opis: |
Konwersatorium poświęcone szczególnemu miejscu jakie zajmuje fenomen hospody i piwa jako "słowiańskiego napoju" w kulturze czeskiej i słowackiej XIX, XX i XXI wieku. |
Pełny opis: |
Podczas zajęć słuchacze zapoznają się z obrazem hospody i piwa w literaturze i filmie. Przeanalizują konteksty hospody i symbolikę piwa na przestrzeni XIX, XX i XXI wieku, dostrzegając przemiany i nawiązania. (Piwo i hospoda w sferze symboliki narodowej, związki "hospodske kultury" z polityką, hospoda jako przestrzeń komunikacji narodowej i społecznej). Na zajęciach, poza "czytaniem" przestrzeni hospody i piwa, wykorzystana zostanie także perspektywa badań performatywnych (hospoda miejscem prowadzenia agitacji patriotycznej, politycznej, wyborczej, zabawy, rytuału, budowania wspólnoty, uprawiania twórczości artystycznej, wyrażania postaw buntu, przedstawień reklamowych, działalności teatralnej). |
Literatura: |
- Hospody a pivo v české společnosti, Praha 1997 - Vl. Macura, Znamení zrodu, Praha 1995 - D. Hodrová, Poetika míst, Praha 1997 - K. Krejčí, Praha legend a skutečnosti, Praha 1981 - Z. Susa Pivní putování, Praha 2020 - Č. Zíbrt, Pivo v písních lidových a znarodnělých I, Praha 2013 - V. Šlajchrt, Srdečný pozdrav z hospody, Pražské restaurace, kavárny a vinárny na dopisnicích a pohlednicích, Praha 2007 - Průvodce po budějovických hostincích a kapitoly z jihočeské pivní historie, České Budějovice 1999 - Pivovary Čech, Moravy a Slezska, multimediální pivní encyklopedie - R. Kopáč, P. Stančík, Praha ožralá, Praha 2021 - J. Šebo, Kaviarne, Krčmy a vinarne v Bratislave 1960-1989, Bratislava 2020 |
Efekty uczenia się: |
Student rozumie specyfikę fenomenu hospody w kulturze czeskiej i słowackiej. Potrafi analizować omawiane zjawiska z perspektywy semiotycznej i performatycznej..Zna i interpretuje teksty literackie i filmowe, w których obecny jest, w sposób istotny, motyw piwa i hospody. Pogłębia równocześnie znajomość kultury, języka i historii kraju. |
Metody i kryteria oceniania: |
aktywny udział w zajęciach praca zaliczeniowa w formie prezentacji lub eseju |
Praktyki zawodowe: |
nie obowiązują |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.