Wstęp do językoznawstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 3320-ZWJEZ2 |
Kod Erasmus / ISCED: |
09.301
|
Nazwa przedmiotu: | Wstęp do językoznawstwa |
Jednostka: | Katedra Hungarystyki |
Grupy: |
Przedmioty kierunkowe - językoznawcze |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Założenia (opisowo): | Wiedza o języku na poziomie licealnym. |
Skrócony opis: |
Głównym celem zajęć jest zdobycie kompetencji, które ułatwią rozumienie mechanizmów rządzących każdym językiem naturalnym. Uczestnicy zajęć dowiedzą się, jak jest zbudowany każdy język i czym różni się od innych systemów znaków. |
Pełny opis: |
Ramowy program zajęć: 1. Co to jest język? 2. Cechy języka naturalnego 3. Funkcje języka naturalnego 4. Fonologia cz. 1 5. Fonologia cz. 2 6. Morfologia cz. 1 7. Morfologia cz. 2 8. Składnia 9. Tekst 10. Semantyka cz. 1 11. Semantyka cz. 2 12. Semantyka cz. 3 |
Efekty uczenia się: |
Student po ukończeniu zajęć: − zna i rozumie elementarne zjawiska zachodzące w obszarach języka oraz elementarną terminologię używaną w opisie języka oraz rozumie jej źródła oraz zastosowania (K_W01); − ma podstawową wiedzę z zakresu językoznawstwa ogólnego oraz gramatyki, stylistyki, historii języka kierunkowego (K_W02); − ma podstawową wiedzę o projektowaniu, metodologii, pragmatyce i prezentacji badań naukowych oraz zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności intelektualnej i prawa autorskiego (K_W12). − potrafi posługiwać się podstawowymi ujęciami teoretycznymi, paradygmatami badawczymi i pojęciami właściwymi dla językoznawstwa (K_U01); − potrafi − z wykorzystaniem różnych źródeł i sposobów − wyszukiwać, analizować, oceniać, selekcjonować i użytkować informację niezbędną do udziału w zajęciach (K_U04); − posiada podstawowe umiejętności badawcze, obejmujące formułowanie i analizę problemów badawczych, dobór metod i narzędzi badawczych, opracowanie i prezentację wyników w zakresie niezbędnym do udziału w dyskusji na zajęciach i przygotowania własnych prac (K_U05); − stosuje zasady z zakresu ochrony własności intelektualnej i prawa autorskiego, w szczególności reguły rządzące przytaczaniem cudzych wypowiedzi (K_U16). − ma nawyk śledzenia współczesnych procesów i zjawisk zachodzących w języku; − dostrzega potrzebę tworzenia i zastosowania regulacji prawnych związanych z ochroną własności intelektualnych (K_K08). |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na podstawie obecności na zajęciach – dopuszczalne są trzy nieobecności. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-01-28 |
Przejdź do planu
PN WYK
WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 25 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Anna Grzeszak | |
Prowadzący grup: | Anna Grzeszak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie lub ocena
Wykład - Zaliczenie lub ocena |
|
Literatura: |
Podręcznik podstawowy: Bojar B.: Językoznawstwo dla studentów informacji naukowej, Warszawa 2005, Lektury uzupełniające: Grzegorczykowa R.: Wstęp do językoznawstwa, Warszawa 2008, Lachur C.: Zarys językoznawstwa ogólnego, Opole 2004. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-01-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin, 25 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Anna Grzeszak | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie lub ocena
Wykład - Zaliczenie lub ocena |
|
Pełny opis: |
Tematy zajęć: 1) Co to jest język? 2) Cechy języka naturalnego 3) Funkcje języka naturalnego 4) Fonologia cz. 1 5) Fonologia cz. 2 6) Morfologia cz. 1 7) Morfologia cz. 2 8) Składnia 9) Tekst 10) Semantyka cz. 1 11) Semantyka cz. 2 12) Semantyka cz. 3 |
|
Literatura: |
Podręcznik podstawowy: Bojar B.: Językoznawstwo dla studentów informacji naukowej, Warszawa 2005, Lektury uzupełniające: Grzegorczykowa R.: Wstęp do językoznawstwa, Warszawa 2008, Lachur C.: Zarys językoznawstwa ogólnego, Opole 2004. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.