Serwisy internetowe Uniwersytetu Warszawskiego | USOSownia - uniwersyteckie forum USOSoweNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Chemia okiem niechemika (kurs internetowy)

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1200-CHONCH-OG Kod Erasmus / ISCED: 13.3 / (0531) Chemia
Nazwa przedmiotu: Chemia okiem niechemika (kurs internetowy)
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy: Przedmioty ogólnouniwersyteckie na Uniwersytecie Warszawskim
Przedmioty ogólnouniwersyteckie przez Internet (platforma edukacyjna)
Przedmioty ogólnouniwersyteckie ścisłe i spoza UW
Strona przedmiotu: http://kampus.uw.edu.pl
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

ogólnouniwersyteckie

Tryb prowadzenia:

zdalnie

Skrócony opis:

Zajęcia realizowane są w ramach IBIZA (Interdyscyplinarna Baza Internetowych Zajęć Akademickich) na platformie edukacyjnej dostępnej pod adresem:

"http://kampus.uw.edu.pl"

Adresatami kursu są wszyscy studenci pierwszego, drugiego i trzeciego stopnia studiów dziennych, wieczorowych i zaocznych, za wyjątkiem studentów Wydziału Chemii. Wymagana jest wiedza gimnazjalna z zakresu chemii.

1. Wstęp teoretyczny, prezentacja, przykłady i quiz składający się z 5 pytań.

2. Kurs będzie zawierał następujące zagadnienia:

- wprowadzenie do chemii

- chemia medyczna

- chemia spożywcza

- chemia przemysłowa

- chemia użytkowa

- promieniotwórczość: korzyści i zagrożenia

- chemia miłości

- ciekawostki chemiczne

Pełny opis:

SYLLABUS KURSU

Chemia okiem niechemika

1. Wprowadzenie do chemii (2 tygodni)

Łagodne wprowadzenie do chemii, przypomnienie podstawowych informacji o pierwiastkach i związkach chemicznych, okresie pierwiastków.

a) historia chemii (trochę tajników alchemii)

b) układ okresowy pierwiastków – jak się tworzył i jaką informację można z niego odczytać

2. Chemia przemysłowa (1 tydzień)

a) czym jest chemia przemysłowa,

b) z czego składają się kosmetyki, farby, mydła,

c) jak się produkuje piwo?

3. Chemia użytkowa (1 tydzień)

Wystarczy rozejrzeć się naokoło, aby stwierdzić, że chemia nie musi kojarzyć się z nudnymi i trudnymi lekcjami w gimnazjum i liceum.

Praktyczne rady: jak odkamienić czajnik; co zrobić, aby zlikwidować nalot i rdzę w wannie, usunąć uporczywe plamy i nie tylko.

4. Chemia spożywcza (1 tydzień)

a) co to są związki „E”, czy na pewno są szkodliwe?

b) Konserwanty: za i przeciw

5. Chemia medyczna (1 tydzień)

a) co to są leki z punktu widzenie chemicznego,

b) jak działają i jaki mają wpływ na człowieka

6. Chemia miłości (1 tydzień)

a) dlaczego, gdy się przytulamy poprawia nam się humor i co to ma wspólnego z jedzeniem czekolady

b) dlaczego miękną nam kolana na widok „tego” a nie ”innego”

7. Promieniotwórczość: korzyści i zagrożenia (1 tydzień)

a) jaką korzyść niesie promieniotwórczość,

b) zastosowanie w medycynie,

c) czemu tak wszyscy się boją kolejnego Czarnobyla?

8. Ciekawostki chemiczne (1 tydzień)

a) rożne ciekawostki chemiczne

9. Podsumowanie (1 tydzień)

przygotowanie się do zaliczenia końcowego

Literatura:

Publikacje naukowe, książki naukowe, internet, skrypt dostępny na zajęciach

Efekty kształcenia:

Celem wykładu jest zainteresowanie studentów wydziałów humanistycznych chemią woĸół nas czyli chemią obecną w naszym codziennym życiu.

Metody i kryteria oceniania:

Zajęcia są prowadzone w trybie tygodniowym, tzn. każdy czwartek rozpoczynany jest od nowego tematu, który kończy się pracą domową w postaci quizu, pracy pisemnej lub doświadczenia chemicznego. Prace domowe można nadsyłać w trakcie całego tygodnia trwania danego tematu. Prace nadesłane po upływie terminu nie są przyjmowane a student otrzymuje 0 pkt.

Za prace domowe w sumie można otrzymać 45 punktów. Będzie też dodatkowa praca domowa w celu podwyższenia oceny (5 punktów). Prace domowe stanowią 40% wagi punktów.

Na zaliczeniu końcowym (w realu) można będzie maksymalnie otrzymać 45 pkt. Waga punktów z zaliczenia końcowego to 60%.

Dodatkowe punkty można również zdobyć udzielając się na forach kursu.

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.