University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Enzymology, the first

General data

Course ID: 1400-114ENZ1
Erasmus code / ISCED: 13.6 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (unknown)
Course title: Enzymology, the first
Name in Polish: Enzymologia I
Organizational unit: Faculty of Biology
Course groups:
Course homepage: http://www.biol.uw.edu.pl/zrm/EnzymologiaI.html
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Main fields of studies for MISMaP:

biotechnology

Type of course:

obligatory courses

Prerequisites (description):

Student should have basic information about spectophotometry, organic and inorganic chemistry as well as chemical thermodynamics. Basic knowledge of biochemistry is also very helpful.

Mode:

Classroom

Short description:

The aim of this practical course is to introduce students to modern methods in enzyme kinetics, extraction and purification of enzymes from different biological sources as well as the practical application of enzymes in industry and medicine. Students should perform laboratory experiments related to (a) biochemical computation, (b) introduction to chemical and enzyme kinetics, (c) application of enzymes in laboratory diagnostics and biotechnology, (d) methods of enzyme purification and characterization

Full description:

The aim of this practical course is to introduce students to modern methods in enzyme kinetics, extraction and purification of enzymes from different biological sources as well as the practical application of enzymes in pharmaceutical and biotechnological industry and medical diagnostics. Students should perform five laboratory experiments of the list:

1. Determination of enzyme activity as an essential tool in medical diagnostic - estimation of aminotransferases activities in rabbit serum

2. Application of enzymes in biotechnology - stabilization of enzyme activity against high temperature by

treatment with organic solvents

3. Application of enzymes in pharmacology - L-DOPA production by mushroom tyrosinase. Estimation of specific enzyme activity.

4. Introduction to chemical and enzymatic kinetics by numerical simulation with Gepasi computer program

5. Purification of lactate dehydrogenase and/or alcohol and glucose-6-phosphate dehydrogenases with the use

of affinity chromatography.

Bibliography:

A. Zgirski, R. Gondko Obliczenia Biochemiczne, PWN 1998

J.M Berg, J.L. Tymoczko, L. Stryer Biochemistry, Chapters 3,4, 8-10, Freeman and Co, 2002

http://www.chem.qmul.ac.uk/iubmb/enzyme/

http://www.gepasi.org

Learning outcomes: (in Polish)

Po opanowaniu materiału objętego ćwiczeniami student:

Wykazuje znajomość podstaw nauk przyrodniczych, kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz znajomość rozwoju metod badawczych. (K_W02)

Wykazuje znajomość matematyki i statystyki na poziomie pozwalającym na opisywanie zjawisk przyrodniczych; wykorzystuje narzędzia matematyczne do opisu zjawisk biologicznych. (K_W03)

Wykazuje znajomość podstawowych technik i narzędzi w badaniach zjawisk przyrodniczych i rozumie znaczenie pracy doświadczalnej w biotechnologii oraz potrafi opisać znaczenie analiz molekularnych w badaniach biologicznych i medycznych. (K_W04)

Ma wiedzę dotyczącą wykorzystania technicznych i technologicznych aspektów biotechnologii. (K_W05)

Stosuje podstawowe techniki, właściwe dla biotechnologii. (K_U01)

Wykazuje umiejętność wykorzystania dostępnych źródeł informacji, w tym ze źródeł elektronicznych. (K_U03)

Przeprowadza proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod okiem opiekuna. (K_U04)

Wykonuje w laboratorium proste pomiary fizycznochemiczne lub/i biologiczne oraz dokonuje obserwacji, oraz stosuje, na poziomie podstawowym, metody matematyczne i statystyczne do opisu zjawisk i analizy danych. (K_U05)

Wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych z różnych źródeł. (K_U06)

Wykazuje zrozumienie zjawisk i procesów biologicznych w przyrodzie. (K_K01)

Rozwija akceptującą postawę wobec metod matematycznych i statystycznych stosowanych w biotechnologii. (K_K02)

Wykazuje odpowiedzialność za własną pracę i powierzony sprzęt; wykazuje poszanowanie pracy własnej i innych. (K_K03)

Wykazuje zdolność do efektywnej pracy w zespole. (K_K04)

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Do zaliczenia pracowni jest wymagana obecność na co najmniej 85% zajęć, zaliczenie na ocenę sprawozdań z poszczególnych ćwiczeń oraz praca na zajęciach w sposób pozwalający pozytywnie ocenić wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne, jakie w toku zajęć uzyskał (opisane w sylabusie jako przedmiotowe efekty kształcenia). Do zaliczenia przedmiotu konieczne jest też zdanie końcowego egzaminu. Zakres egzaminu (pytania otwarte) obejmuje materiał będący treścią seminariów i ćwiczeń: obliczenia biochemiczne i enzymatyczne, elementarne prawa termodynamiczne, podstawy kinetyki chemicznej i enzymatycznej, elementy katalizy enzymatycznej. Ocena końcowa jest wypadkową sumy średniej oceny ze sprawozdań oraz oceny z egzaminu.

Practical placement:

No

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)