University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Biology and Ecology of freshwater Molluscs

General data

Course ID: 1400-235BEMS
Erasmus code / ISCED: 07.204 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (unknown)
Course title: Biology and Ecology of freshwater Molluscs
Name in Polish: Biologia i ekologia mięczaków słodkowodnych
Organizational unit: Faculty of Biology
Course groups: (in Polish) Przedmioty obieralne na studiach drugiego stopnia na kierunku bioinformatyka
Elective subjects
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Type of course:

elective monographs

Mode:

Classroom

Short description: (in Polish)

Charakterystyka poszczególnych gromad mięczaków ze szczególny zwróceniem uwagi na ślimaki i małże. Anatomia i morfologia – muszla jako element umożliwiający rozpoznanie gatunku. Biologia i ekologia mięczaków. Wpływ warunków środowiskowych. Malakofauna Polski – mięczaki różnych typów wód. Gatunki ginące, chronione i obce. Mięczaki i człowiek.

Full description: (in Polish)

Podstawy taksonomii zwierząt. Mięczaki, ogólna charakterystyka typu. Charakterystyka poszczególnych gromad MOLLUSCA - schemat budowy, tryb życia, występowanie, filogeneza.

Muszla jako specyficzny wytwór ciała mięczaków - budowa muszli ślimaków i małży, tradycyjne nazewnictwo. Systematyka ślimaków i małży słodkowodnych - problemy filogenetyczne, rewizje taksonomiczne. Wykorzystanie dla celów klasyfikacji i oznaczania różnych cech anatomicznych (budowa muszli, tarki, układu rozrodczego, układu pokarmowego, skrzeli).

Przegląd systematyczny mięczaków słodkowodnych i słonawowodnych Polski.

Wymagania środowiskowe mięczaków słodkowodnych, ich odżywianie się i rozmnażanie. Charakterystyka malakofauny różnych typów wód stojących i płynących; specyfika słonawowodnej malakofauny Bałtyku. Mięczaki jezior reliktowych (Bajkał, jezioro Ochryda).

Eutrofizacja i zanieczyszczenie wód a występowanie ślimaków i małży. Gatunki rzadkie, ginące i chronione.

Inwazje nowych gatunków mięczaków słodkowodnych w wodach śródlądowych. Racicznica zmienna (Dreissena polymorpha) i wodożytka nowozelandzka (Potamopyrgus antipodarum) jako przykłady gatunków, które osiągnęły wybitny sukces kolonizacyjny.

Ślimaki i małże a inne organizmy; pasożyty mięczaków. Mięczaki i człowiek; perły słodkowodne i nie tylko. Ślimaki i małże jako gatunki wskaźnikowe jakości wód.

Historia i teraźniejszość polskiej malakologii - główne ośrodki i problematyka badań.

Learning outcomes: (in Polish)

WIEDZA

Zna morfologię i anatomię funkcjonalną podstawowych grup mięczaków. (K_W06 Bl1)

Zna malakofaunę głównych typów ekosystemów wodnych Polski i zdaje sobie sprawę z przyczyn, które ją ukształtowały. (K_W10 B11)

Zna wpływ podstawowych czynników środowiskowych (np. temperatura, O2, Ca, prędkość przepływu, rodzaj dna) na występowanie mięczaków i rozpoznaje główne zagrożenia.

(K_W14 B11)

Rozumie, jak na obecny charakter malakofauny Polski wpłynęły czynniki biogeograficzne, głównie epoka lodowcowa. (K_W18 B11)

Zna zasady wykorzystywania materiałów źródłowych (zasady cytowania, wykorzystywania ilustracji etc.). (K_W22 B11)

UMIEJĘTNOŚCI

Korzysta z piśmiennictwa naukowego w języku polskim i angielskim. (K_U03 B12)

Potrafi, na podstawie samodzielnie wybranego piśmiennictwa opracować monografię krajowego gatunku mięczaka. (K_U08 B12)

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

Pogłębia i wykorzystuje wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, a nawet humanistycznych (historia wykorzystania i ochrony mięczaków; ich rola w kulturze). (K_K01 B11)

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Egzamin opisowy.

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)