University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

(in Polish) Audyt systemu zarządzania i kompetencji technicznych

General data

Course ID: 1400-SPMHS-ASZKT
Erasmus code / ISCED: 13.6 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0512) Biochemistry The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: (unknown)
Name in Polish: Audyt systemu zarządzania i kompetencji technicznych
Organizational unit: Faculty of Biology
Course groups: (in Polish) Studia podyplomowe Mikrobiologia, higiena, środowisko - bezpieczeństwo w praktyce przemysłowej
ECTS credit allocation (and other scores): 13.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: (unknown)
Type of course:

obligatory courses

Mode:

Classroom

Full description: (in Polish)

Rodzaje audytów oraz zasady ich przeprowadzania

Prezentowane są zagadnienia dotyczące typów audytów systemów zarządzania (pierwszej, drugiej, trzeciej strony). Omawiane są podstawowe zasady audytowania, program audytów wewnętrznych, planowanie i przygotowanie audytu, przeprowadzenie audytu, ocena i dokumentacja audytu, dokumentacja poaudytowa, ocena audytorów. Przekazywane są informacje dotyczące wybranych wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005, czyli co i jak audytować. Zadaniem warsztatów jest :

• nabycie umiejętności przygotowania listy pytań kontrolnych dotyczących funkcjonowania laboratorium kontrolującego żywność oraz opracowanie raportu końcowego z audytu, który pozwala na pełną i właściwą ocenę funkcjonowania laboratorium i skuteczności jego systemów jakości.

• nabycie umiejętności przeprowadzania audytów w sektorze spożywczym w tym:

- umiejętności korzystania z listy pytań kontrolnych,

- umiejętności zachowania się podczas przeprowadzania audytu,

- sposobu proponowania działań korygujących

- umiejętności opracowania raportu końcowego

Nadzór nad sprzętem kontrolno – pomiarowym

Prezentowane są zagadnienia dotyczące nadzoru nad wyposażeniem pomiarowym w świetle wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025 :2005 i PN-ISO 10112. Omawiane są podstawowe zasady wyboru wyposażenia podlegającego wzorcowaniu, spójność pomiarowa – jeden z elementów metrologii, etapy wprowadzania do eksploatacji wyposażenia pomiarowego.

Przekazywane są informacje dotyczące wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005 p. 5.5 i p. 5.6, czyli co i jak wzorcować/sprawdzać.

Zadaniem warsztatów jest :

• nabycie umiejętności przy ustaleniu zasad nadzoru metrologicznego

• funkcjonowanie Laboratorium mikrobiologicznego, a spójność pomiarowa w badaniach mikrobiologicznych

• opracowanie wykazu wyposażenia oraz harmonogramu wzorcowania/sprawdzenia wyposażenia, co pozwala spełniać odpowiednie specyfikacje dotyczące badań i zapewniać wymaganą dokładność

• nabycie umiejętności przeprowadzania nadzoru nad wyposażeniem w celu zachowania spójności pomiarowej

Potwierdzenie (sprawdzenie/walidacja) metod mikrobiologicznych, serologicznych, molekularnych wykonywanych techniką klasyczną, ELISA, PCR

Prezentowane są zagadnienia dotyczące wyznaczania cech charakterystycznych w procesie walidacji/sprawdzenia metod jakościowych, ilościowych, alternatywnych. Omawiane są definicje/terminy oraz statystyka stosowana podczas walidacji/sprawdzeń i metody łącznie ze wskazaniem wymaganej dokumentacji stosowanej podczas walidacji/sprawdzania metody. Przekazywane są informacje dotyczące wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005 p. 5.4 oraz wytyczne do opracowania procedury systemowej dotyczącej procesu potwierdzania metod mikrobiologicznych, serologicznych, molekularnych.

Learning outcomes: (in Polish)

Rodzaje audytów oraz zasady ich przeprowadzania

WIEDZA

•Ma wiedzę teoretyczną na temat rodzajów audytów oraz zasad ich przeprowadzania.

UMIEJĘTNOŚCI

•Samodzielnie planuje i przeprowadza zadania badawcze.

•Zbiera dane empiryczne oraz dokonuje ich interpretacji.

•Wykazuje umiejętność wyciągania wniosków oraz formułowania sądów na podstawie otrzymanych danych.

•Wykazuje umiejętność przygotowywania dokumentacji laboratoryjnej oraz wymaganej od audytowanego laboratorium mikrobiologicznego.

•Potrafi zbierać i opracowywać dane wykorzystując różne narzędzia badawcze i bioinformatyczne,

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

•Ma nawyk korzystania z obiektywnych źródeł informacji naukowej oraz posługiwania się zasadami krytycznego wnioskowania przy rozstrzyganiu praktycznych problemów.

•Jest świadomy pełnionej roli zawodowej.

•Wykazuje odpowiedzialność za przeprowadzone badania mikrobiologiczne w oparciu o stosowane techniki i procedury badawcze.

•Wdraża i rozwija zasady etyki zawodowej.

•Wykazuje inicjatywę i samodzielność w działaniach.

•Potrafi obiektywnie ocenić wkład pracy własnej i innych.

Nadzór nad sprzętem kontrolno – pomiarowym

WIEDZA

•Ma wiedzę teoretyczną na temat nadzorowania wyposażenia pomiarowego i spójności pomiarowej w badaniach mikrobiologicznych

UMIEJĘTNOŚCI

•Samodzielnie planuje i przeprowadza sprawdzenie/wzorcowanie wyposażenia

•Potrafi analizować świadectwa wzorcowania i wykorzystywać wyniki wzorcowania zawarte w świadectwie

•Znajomość cech spójności pomiarowej

•Wykazuje umiejętność ustalania odstępów czasu między wzorcowniami, co jest jedną z najbardziej znaczących decyzji dotyczących wzorcowania: „kiedy je wykonać” oraz „jak często jest wykonywać”.

•Wykazuje umiejętność przygotowywania dokumentacji laboratoryjnej w zakresie nadzoru nad wyposażeniem stosowanym w Laboratorium mikrobiologicznym

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

•Ma nawyk korzystania z obiektywnych źródeł informacji naukowej oraz posługiwania się zasadami krytycznego wnioskowania przy rozstrzyganiu praktycznych problemów.

•Wykazuje odpowiedzialność za przeprowadzone czynności metrologicznych i zachowanie spójności pomiarowej w badaniach mikrobiologicznych wykonywanych różnymi technikami

•Wdraża i rozwija zasady etyki zawodowej.

•Wykazuje inicjatywę i samodzielność w działaniach.

•Potrafi obiektywnie ocenić wkład pracy własnej i innych.

Potwierdzenie (sprawdzenie/walidacja) metod mikrobiologicznych, serologicznych, molekularnych wykonywanych techniką klasyczną, ELISA, PCR

WIEDZA

•Ma wiedzę na temat sprawdzania/walidacji metod stosowanych w Laboratorium mikrobiologicznym

UMIEJĘTNOŚCI

•Samodzielnie planuje i przeprowadza sprawdzenie/walidację metod

•Potrafi analizować uzyskane wyniki i wykorzystywać je w celu potwierdzenia o przydatności metody do badań w Laboratorium

•Znajomość cech charakterystycznych i właściwe ich określenie w zależności od stosowanej techniki badawczej

•Wykazuje umiejętność ustalania kryteriów do oceny uzyskanych wyników z badań walidacyjnych

•Potrafi określić źródła niepewności, szacować niepewność pomiaru, szacować niepewność na podstawie wyników uzyskanych w badaniach biegłości i międzylaboratoryjnych badaniach porównawczych

•Wykazuje umiejętność przygotowywania dokumentacji laboratoryjnej w zakresie sprawdzenia/walidacji i szacowania niepewności stosowanej w Laboratorium mikrobiologicznym

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

•Ma nawyk korzystania z obiektywnych źródeł informacji naukowej oraz posługiwania się zasadami krytycznego wnioskowania przy rozstrzyganiu praktycznych problemów.

•Wykazuje odpowiedzialność za przeprowadzone czynności potwierdzenia metod w badaniach mikrobiologicznych wykonywanych różnymi technikami

•Posiada umiejętności planowania i współpracy w zespole

•Wdraża i rozwija zasady etyki zawodowej.

•Wykazuje inicjatywę i samodzielność w działaniach.

•Potrafi obiektywnie ocenić wkład pracy własnej i innych.

Classes in period "Academic year 2023/24" (in progress)

Time span: 2023-10-01 - 2024-06-16
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 22 hours more information
Lecture, 17 hours more information
Coordinators: Karolina Jaworska, Adrianna Raczkowska
Group instructors: Halina Wróblewska
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Examination

Classes in period "Academic year 2024/25" (future)

Time span: 2024-10-01 - 2025-06-08
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Classes, 22 hours more information
Lecture, 17 hours more information
Coordinators: Karolina Jaworska, Adrianna Raczkowska
Group instructors: Halina Wróblewska
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Examination
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)