University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Manufacturing and service spaces

General data

Course ID: 1900-3-PPU-GSE
Erasmus code / ISCED: 07.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0532) Earth science The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Manufacturing and service spaces
Name in Polish: Przestrzenie produkcyjne i usługowe
Organizational unit: Faculty of Geography and Regional Studies
Course groups: (in Polish) Przedmioty obowiązkowe, dzienne studia II stopnia (GSE, spec. geografia człowieka) - sem. 1
(in Polish) Przedmioty obowiązkowe, dzienne studia II stopnia (GSE, spec. geografia turystyki) - sem. 1
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: Polish
Type of course:

obligatory courses

Mode:

Classroom

Short description: (in Polish)

Głównym celem wykładu jest analiza zmian, jakie dokonują się w wielkości, strukturze i charakterystyce przestrzeni wykorzystywanych gospodarczo, szczególnie w miastach i obszarach metropolitalnych.

Przez cały cykl uwaga skupia się na trzech wątkach badanego zagadnienia:

- zmianach w czasie - przez pokazanie różnego oblicza obiektów gospodarczych dawniej, dzisiaj i (planach na) jutro;

- technologii - jej wpływie na organizację przedsiębiorstwa/zakładu jako systemu wytwarzania towarów i/lub usług (następstwa przestrzenne informatyzacji i dematerializacji procesów gospodarczych);

- różnicach kulturowych - trwałych oraz zanikających (przez homogenizację praktyk gospodarczych) między Wschodem a Zachodem (różnymi kulturami kapitalizmu).

Full description: (in Polish)

Współcześnie obserwowane zmiany w sposobach organizacji przestrzennej działalności gospodarczej są efektem wielu współzależnych procesów o charakterze politycznym (integracja gospodarcza), społecznym (migracje) czy też technologicznym (informatyzacja). Z różnym nasileniem widzimy te zmiany w przemyśle przetwórczym, w rolnictwie, w różnych rodzajach usług (biurowych, handlowych, transportowych).

Skutki tych procesów, to głównie znaczące przekształcenia przestrzeni społeczno-gospodarczej, szczególnie w najintensywniej wykorzystywanych obszarach miejskich.

Dotyczy to regionów miejskich, samych miast, ich części, stąd analiza ogniskuje się wokół takich pojęć jak: przestrzeń, strefa przemysłowa, dzielnica biurowa, sieć drogowa, infrastruktura teleinformatyczna.

W mikroskali zmiany te możemy obserwować na przykładzie fabryki, warsztatu, dworca, biura, banku, gospodarstwa rolnego, centrum logistycznego, czy stadionu sportowego.

Zależnie od rodzaju wytwórczości czy usług, podmioty organizujące tę działalność gospodarczą w przestrzeni można charakteryzować przez pryzmat specyficznych pojęć, wśród których podstawowe to: delokalizacja, sieci biznesu, dematerializacja, tayloryzm, elastyczna specjalizacja, fordyzm, produkcja, cyfryzacja, przemysł 4.0, prosumpcja, e-gospodarka, just-in-time, nieprzenośność, brownfields, reindustrializacja, call center, hot desk, inercja, co-working, home business …

Student, aby osiągnąć efekty kształcenia zdefiniowane dla tego przedmiotu musi nauczyć się i napisać poprawnie zaliczenie pisemne.

Szacowana całkowita liczba godzin, którą student musi przeznaczyć na osiągnięcie zdefiniowanych dla przedmiotu efektów uczenia się: 25 godzin.

Bibliography: (in Polish)

Brak jednolitego podręcznika do treści wykładu.

Liczne rozproszone treści ze źródeł, które będą sukcesywnie prezentowane studentom w trakcie wykładu.

Learning outcomes: (in Polish)

Efekty kierunkowe: K_W05, K_W07, K_W11, K_W13, K_U01, K_U04

Efekty specjalnościowe: S1_W05, S1_W07, S1_W11, S1_W13, S1_U01, S1_U04

Wiedza. Student zna i rozumie:

- specyfikę podstawowych działalności gospodarczych, kształtujących przestrzeń miejską (zurbanizowaną),

- podstawowe koncepcje tłumaczące współczesny układ przestrzenny działalności produkcyjnej i usługowej,

- aktualne pojęcia związane z analizą współczesnej działalności gospodarczej w mieście.

Umiejętności. Student potrafi:

- określić zestaw czynników kształtujących strukturę przestrzeni gospodarczych w mieście (w regionie),

- podać przyczyny współczesnych konfliktów funkcjonalno-przestrzennych w mieście.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Zaliczenie pisemne na podstawie treści wykładu (10 pytań otwartych)

0-15 pkt = 2,0 / 16-18 pkt = 3,0 / 19-21 pkt = 3,5

22-24 pkt = 4,0 / 25-27 pkt = 4,5 / 28-30 pkt = 5,0.

W drugim terminie obowiązują te same zasady zaliczenia, co w pierwszym.

Classes in period "Winter semester 2024/25" (future)

Time span: 2024-10-01 - 2025-01-26
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lecture, 30 hours more information
Coordinators: Waldemar Wilk
Group instructors: Waldemar Wilk
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Grading
Lecture - Grading
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)