Manufacturing and service spaces
General data
Course ID: | 1900-3-PPU-GSE |
Erasmus code / ISCED: |
07.1
|
Course title: | Manufacturing and service spaces |
Name in Polish: | Przestrzenie produkcyjne i usługowe |
Organizational unit: | Faculty of Geography and Regional Studies |
Course groups: |
(in Polish) Przedmioty obowiązkowe, dzienne studia II stopnia (GSE, spec. geografia człowieka) - sem. 1 (in Polish) Przedmioty obowiązkowe, dzienne studia II stopnia (GSE, spec. geografia turystyki) - sem. 1 |
ECTS credit allocation (and other scores): |
3.00
|
Language: | Polish |
Type of course: | obligatory courses |
Mode: | Classroom |
Short description: |
(in Polish) Głównym celem wykładu jest analiza zmian, jakie dokonują się w wielkości, strukturze i charakterystyce przestrzeni wykorzystywanych gospodarczo, szczególnie w miastach i obszarach metropolitalnych. Przez cały cykl uwaga skupia się na trzech wątkach badanego zagadnienia: - zmianach w czasie - przez pokazanie różnego oblicza obiektów gospodarczych dawniej, dzisiaj i (planach na) jutro; - technologii - jej wpływie na organizację przedsiębiorstwa/zakładu jako systemu wytwarzania towarów i/lub usług (następstwa przestrzenne informatyzacji i dematerializacji procesów gospodarczych); - różnicach kulturowych - trwałych oraz zanikających (przez homogenizację praktyk gospodarczych) między Wschodem a Zachodem (różnymi kulturami kapitalizmu). |
Full description: |
(in Polish) Współcześnie obserwowane zmiany w sposobach organizacji przestrzennej działalności gospodarczej są efektem wielu współzależnych procesów o charakterze politycznym (integracja gospodarcza), społecznym (migracje) czy też technologicznym (informatyzacja). Z różnym nasileniem widzimy te zmiany w przemyśle przetwórczym, w rolnictwie, w różnych rodzajach usług (biurowych, handlowych, transportowych). Skutki tych procesów, to głównie znaczące przekształcenia przestrzeni społeczno-gospodarczej, szczególnie w najintensywniej wykorzystywanych obszarach miejskich. Dotyczy to regionów miejskich, samych miast, ich części, stąd analiza ogniskuje się wokół takich pojęć jak: przestrzeń, strefa przemysłowa, dzielnica biurowa, sieć drogowa, infrastruktura teleinformatyczna. W mikroskali zmiany te możemy obserwować na przykładzie fabryki, warsztatu, dworca, biura, banku, gospodarstwa rolnego, centrum logistycznego, czy stadionu sportowego. Zależnie od rodzaju wytwórczości czy usług, podmioty organizujące tę działalność gospodarczą w przestrzeni można charakteryzować przez pryzmat specyficznych pojęć, wśród których podstawowe to: delokalizacja, sieci biznesu, dematerializacja, tayloryzm, elastyczna specjalizacja, fordyzm, produkcja, cyfryzacja, przemysł 4.0, prosumpcja, e-gospodarka, just-in-time, nieprzenośność, brownfields, reindustrializacja, call center, hot desk, inercja, co-working, home business … Student, aby osiągnąć efekty kształcenia zdefiniowane dla tego przedmiotu musi nauczyć się i napisać poprawnie zaliczenie pisemne. Szacowana całkowita liczba godzin, którą student musi przeznaczyć na osiągnięcie zdefiniowanych dla przedmiotu efektów uczenia się: 25 godzin. |
Bibliography: |
(in Polish) Brak jednolitego podręcznika do treści wykładu. Liczne rozproszone treści ze źródeł, które będą sukcesywnie prezentowane studentom w trakcie wykładu. |
Learning outcomes: |
(in Polish) Efekty kierunkowe: K_W05, K_W07, K_W11, K_W13, K_U01, K_U04 Efekty specjalnościowe: S1_W05, S1_W07, S1_W11, S1_W13, S1_U01, S1_U04 Wiedza. Student zna i rozumie: - specyfikę podstawowych działalności gospodarczych, kształtujących przestrzeń miejską (zurbanizowaną), - podstawowe koncepcje tłumaczące współczesny układ przestrzenny działalności produkcyjnej i usługowej, - aktualne pojęcia związane z analizą współczesnej działalności gospodarczej w mieście. Umiejętności. Student potrafi: - określić zestaw czynników kształtujących strukturę przestrzeni gospodarczych w mieście (w regionie), - podać przyczyny współczesnych konfliktów funkcjonalno-przestrzennych w mieście. |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Zaliczenie pisemne na podstawie treści wykładu (10 pytań otwartych) 0-15 pkt = 2,0 / 16-18 pkt = 3,0 / 19-21 pkt = 3,5 22-24 pkt = 4,0 / 25-27 pkt = 4,5 / 28-30 pkt = 5,0. W drugim terminie obowiązują te same zasady zaliczenia, co w pierwszym. |
Classes in period "Winter semester 2024/25" (future)
Time span: | 2024-10-01 - 2025-01-26 |
Navigate to timetable
MO TU W TH FR |
Type of class: |
Lecture, 30 hours
|
|
Coordinators: | Waldemar Wilk | |
Group instructors: | Waldemar Wilk | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
Grading
Lecture - Grading |
Copyright by University of Warsaw.