(in Polish) Podstawy marketingu
General data
Course ID: | 2600-PSMrdsPM |
Erasmus code / ISCED: | (unknown) / (unknown) |
Course title: | (unknown) |
Name in Polish: | Podstawy marketingu |
Organizational unit: | Faculty of Management |
Course groups: |
(in Polish) PSM Zarządzanie na Rynku Dzieł Sztuki |
ECTS credit allocation (and other scores): |
2.00
|
Language: | (unknown) |
Short description: |
(in Polish) • Zasady i instrumenty działalności marketingowej przedsiębiorstwa • Decyzje marketingowe – wymiar strategiczny (STPM) • Strategia instrumentalne 4P |
Full description: |
(in Polish) Zasady i instrumenty działalności marketingowej przedsiębiorstwa Określenie miejsca (roli) marketingu w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa określenie marketingu podstawowe instrumenty marketingowe zasady orientacji marketingowej inne orientacji prowadzenia działalności gospodarczej (produkcyjna, produktowa, sprzedażowa, marketingu społecznego, klientowska) 2. Decyzje marketingowe – wymiar strategiczny (STPM) procedura STPM segmentacja rynku identyfikacja kryteriów segmentacyjnych przeprowadzenie segmentacji rynku wybór rynku docelowego ocena atrakcyjności segmentów rynku wybór segmentów docelowych pozycjonowanie oferty możliwe instrumenty różnicowania proces pozycjonowania dopasowanie mieszanki marketingowej do preferencji segmentów docelowych 3. Decyzje produktowe pojęcie produktu rodzaje produktów podstawowe decyzje produktowe tworzenie asortymentu rynkowego hierarchia produktów szerokość asortymentu rynkowego długość linii produktów (grupy asortymentowej) głębokość formy produktu zwartość asortymentu rynkowego projektowanie atrybutów produktu indywidualnego produkt podstawowy (rdzeń) produkt formalny: jakość, projekt, opakowanie, marka produkt wzbogacony planowanie nowego produktu rodzaje nowego produktu czynniki powodzenia nowego produktu procedura planowania nowego produktu: faza pomysłów, koncepcji, prototypów, komercjalizacji kształtowanie cyklu życia produktu cyklu życia produktu – koncepcja CŻP – cele i strategie w poszczególnych fazach 4. Decyzje dystrybucyjne system dystrybucji – wprowadzenie przyczyny funkcjonowania dystrybucji w systemie dystrybucji definicja systemu dystrybucji i kanału dystrybucji funkcje i strumienie dystrybucyjne podmioty w systemie dystrybucji projektowanie systemu dystrybucji determinanty i efekty wyboru kanałów dystrybucji wyznaczenie ilości kanałów dystrybucji określenie długości kanałów dystrybucji wyznaczenie szerokości kanału dystrybucji, ustalenie stopnia powiązań integracyjnych w kanałach dystrybucji 5. Decyzje cenowe cena – pojęcie i rodzaje wyznaczenie dopuszczalnego przedziału cenowego wartość oferty (górna granica) jednostkowy koszt zmienny (dolna granica) determinanty cenowe (rynkowe) popyt konkurencja strategie cenowe typologia strategii cenowych determinanty wyboru strategii (popyt, sytuacja konkurencyjna) strategia penetracji rynku strategia zbierania śmietanki rynkowej strategia spotkania cen konkurencji strategia dostosowania się do cen rynkowych formułowanie odchyleń od ceny podstawowej: różnicowanie cen, dyskonta cenowe, ceny psychologiczne 6. Decyzje promocyjne istota promocji formy promocji i ich efektywność czyste formy promocji reklama promocja osobista public relations promocja sprzedaży Mieszane formy promocji promocja w Internecie promocja wystawienniczo-targowa promocja bezpośrednia sponsoring promocja spektakularnych wydarzeń |
Bibliography: |
(in Polish) Literatura podstawowa: Kotler P., Armstrong G., Marketing. Wprowadzenie, Wolters Kluwer, Warszawa 2014 Kotler P., Keller K. L., Marketing, Rebis, Poznań 2012 Kotler P., Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner& Ska, Warszawa 1994 lub Kotler P., Marketing, Rebis, Poznań 2005. Literatura uzupełniająca: Altkorn J. (red.),Podstawy marketingu, Instytut Marketingu, Kraków 1995 Podstawka K., Marketing menedżerski. Standardy, procedury, strategie, Wydawnictwa Naukowe Wydziału Zarządzania UW, Warszawa 2008 |
Learning outcomes: |
(in Polish) Po ukończeniu przedmiotu student powinien: 1. Zasady i instrumenty działalności marketingowej przedsiębiorstwa Przedstawić miejsce i rolę marketingu w przedsiębiorstwie - wiedza Przedstawić definicję marketingu - wiedza Rozumieć podstawowe zasady orientacji marketingowej – wiedza Znać klasyfikacje instrumentów marketingowych (4P, 4C, 7 P) – wiedza Przedstawić relacje komplementarne i kompensacyjne między instrumentami marketingu-mix – umiejętności Porównać orientację marketingową z innymi orientacjami prowadzenia działalności gospodarczej – wiedza Analizować stopień rozwoju orientacji marketingowej w przedsiębiorstwie – umiejętności Znać uwarunkowania etyczne prowadzania działań marketingowych – inne kompetencje (postawy) 2. Decyzje marketingowe – wymiar strategiczny (STP) Rozumieć istotę procedury STP - wiedza Określić podstawowe kryteria segmentacyjnego - wiedza Określić metody przeprowadzenia segmentacji rynku - wiedza Zidentyfikować kryteria oceny atrakcyjności segmentów rynku – wiedza Analizować atrakcyjność segmentów rynku – umiejętności Określić koncepcje obsługi rynku docelowego - wiedza Identyfikować instrumenty różnicowania oferty rynkowe – wiedza Znać metody analityczne wykorzystywane do określenia pozycji rynkowej dostawców (marek) – wiedza Przedstawić podstawowe decyzji związane z pozycjonowaniem oferty rynkowej - wiedza 3. Decyzje produktowe Znać podstawowe wymiary asortymentu rynkowego (produktowego) - wiedza Zdefiniować warstw produktu formalnego i ich elementy składowe – wiedza Określić podstawowe wybory związane z markowaniem produktu - wiedza Dokonać analizy produktu formalnego dowolnego produktu – umiejętności Scharakteryzować etapy planowania nowego produktu - wiedza Przedstawić fazy cyklu życia produktu – wiedza Omówić cele, strategie i działania marketingowe w poszczególnych fazach CŻP - wiedza 4. Decyzje dystrybucyjne Przedstawić przyczyny funkcjonowania dystrybucji w systemie dystrybucji - wiedza Wyjaśnić różnice miedzy systemem dystrybucji i kanałem dystrybucji - wiedza Przedstawić strumienie i funkcje dystrybucji - wiedza Określić podstawowe podmioty funkcjonujące w systemie dystrybucji – wiedza Określić decyzje związane z projektowaniem dystrybucji – wiedza 5. Decyzje promocyjne Przedstawić istotę promocji - wiedza Identyfikować formy promocji – wiedzy Przypisywać instrumenty promocji do form promocji – umiejętności 6. Decyzje cenowe Znać istotę podejścia marketingowego do decyzji cenowych - wiedza Wyznaczać dolna i górną granicę dopuszczalnego przedziału cenowego – wiedza Omówić wpływ determinant cenowych (rynkowych) na decyzje cenowe – wiedza Znać typologię strategii cenowych – wiedza Przedstawić odchylenia od ceny podstawowej - wiedza |
Classes in period "Academic year 2023/24" (in progress)
Time span: | 2023-10-01 - 2024-06-16 |
Navigate to timetable
MO TU W TH FR SA WYK
WAR
WYK
WAR
WAR
SU WYK
|
Type of class: |
Lecture, 6 hours
Workshops, 6 hours
|
|
Coordinators: | Elwira Gross-Gołacka | |
Group instructors: | Edyta Barmentloo | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
Grading
Lecture - Grading Workshops - Grading |
Copyright by University of Warsaw.