University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

(in Polish) Podstawy marketingu

General data

Course ID: 2600-PSMrdsPM
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: (unknown)
Name in Polish: Podstawy marketingu
Organizational unit: Faculty of Management
Course groups: (in Polish) PSM Zarządzanie na Rynku Dzieł Sztuki
ECTS credit allocation (and other scores): 2.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: (unknown)
Short description: (in Polish)

• Zasady i instrumenty działalności marketingowej przedsiębiorstwa

• Decyzje marketingowe – wymiar strategiczny (STPM)

• Strategia instrumentalne 4P

Full description: (in Polish)

Zasady i instrumenty działalności marketingowej przedsiębiorstwa

 Określenie miejsca (roli) marketingu w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa

 określenie marketingu

 podstawowe instrumenty marketingowe

 zasady orientacji marketingowej

 inne orientacji prowadzenia działalności gospodarczej (produkcyjna, produktowa, sprzedażowa, marketingu społecznego, klientowska)

2. Decyzje marketingowe – wymiar strategiczny (STPM)

 procedura STPM

 segmentacja rynku

 identyfikacja kryteriów segmentacyjnych

 przeprowadzenie segmentacji rynku

 wybór rynku docelowego

 ocena atrakcyjności segmentów rynku

 wybór segmentów docelowych

 pozycjonowanie oferty

 możliwe instrumenty różnicowania

 proces pozycjonowania

 dopasowanie mieszanki marketingowej do preferencji segmentów docelowych

3. Decyzje produktowe

 pojęcie produktu

 rodzaje produktów

 podstawowe decyzje produktowe

 tworzenie asortymentu rynkowego

 hierarchia produktów

 szerokość asortymentu rynkowego

 długość linii produktów (grupy asortymentowej)

 głębokość formy produktu

 zwartość asortymentu rynkowego

 projektowanie atrybutów produktu indywidualnego

 produkt podstawowy (rdzeń)

 produkt formalny: jakość, projekt, opakowanie, marka

 produkt wzbogacony

 planowanie nowego produktu

 rodzaje nowego produktu

 czynniki powodzenia nowego produktu

 procedura planowania nowego produktu: faza pomysłów, koncepcji, prototypów, komercjalizacji

 kształtowanie cyklu życia produktu

 cyklu życia produktu – koncepcja

 CŻP – cele i strategie w poszczególnych fazach

4. Decyzje dystrybucyjne

 system dystrybucji – wprowadzenie

 przyczyny funkcjonowania dystrybucji w systemie dystrybucji

 definicja systemu dystrybucji i kanału dystrybucji

 funkcje i strumienie dystrybucyjne

 podmioty w systemie dystrybucji

 projektowanie systemu dystrybucji

 determinanty i efekty wyboru kanałów dystrybucji

 wyznaczenie ilości kanałów dystrybucji

 określenie długości kanałów dystrybucji

 wyznaczenie szerokości kanału dystrybucji,

 ustalenie stopnia powiązań integracyjnych w kanałach dystrybucji

5. Decyzje cenowe

 cena – pojęcie i rodzaje

 wyznaczenie dopuszczalnego przedziału cenowego

 wartość oferty (górna granica)

 jednostkowy koszt zmienny (dolna granica)

 determinanty cenowe (rynkowe)

 popyt

 konkurencja

 strategie cenowe

 typologia strategii cenowych

 determinanty wyboru strategii (popyt, sytuacja konkurencyjna)

 strategia penetracji rynku

 strategia zbierania śmietanki rynkowej

 strategia spotkania cen konkurencji

 strategia dostosowania się do cen rynkowych

 formułowanie odchyleń od ceny podstawowej: różnicowanie cen, dyskonta cenowe, ceny psychologiczne

6. Decyzje promocyjne

 istota promocji

 formy promocji i ich efektywność

 czyste formy promocji

 reklama

 promocja osobista

 public relations

 promocja sprzedaży

 Mieszane formy promocji

 promocja w Internecie

 promocja wystawienniczo-targowa

 promocja bezpośrednia

 sponsoring

promocja spektakularnych wydarzeń

Bibliography: (in Polish)

Literatura podstawowa:

Kotler P., Armstrong G., Marketing. Wprowadzenie, Wolters Kluwer, Warszawa 2014

Kotler P., Keller K. L., Marketing, Rebis, Poznań 2012

Kotler P., Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Gebethner& Ska, Warszawa 1994

lub

Kotler P., Marketing, Rebis, Poznań 2005.

Literatura uzupełniająca:

Altkorn J. (red.),Podstawy marketingu, Instytut Marketingu, Kraków 1995

Podstawka K., Marketing menedżerski. Standardy, procedury, strategie, Wydawnictwa Naukowe Wydziału Zarządzania UW, Warszawa 2008

Learning outcomes: (in Polish)

Po ukończeniu przedmiotu student powinien:

1. Zasady i instrumenty działalności marketingowej przedsiębiorstwa

 Przedstawić miejsce i rolę marketingu w przedsiębiorstwie - wiedza

 Przedstawić definicję marketingu - wiedza

 Rozumieć podstawowe zasady orientacji marketingowej – wiedza

 Znać klasyfikacje instrumentów marketingowych (4P, 4C, 7 P) – wiedza

 Przedstawić relacje komplementarne i kompensacyjne między instrumentami marketingu-mix – umiejętności

 Porównać orientację marketingową z innymi orientacjami prowadzenia działalności gospodarczej – wiedza

 Analizować stopień rozwoju orientacji marketingowej w przedsiębiorstwie – umiejętności

 Znać uwarunkowania etyczne prowadzania działań marketingowych – inne kompetencje (postawy)

2. Decyzje marketingowe – wymiar strategiczny (STP)

 Rozumieć istotę procedury STP - wiedza

 Określić podstawowe kryteria segmentacyjnego - wiedza

 Określić metody przeprowadzenia segmentacji rynku - wiedza

 Zidentyfikować kryteria oceny atrakcyjności segmentów rynku – wiedza

 Analizować atrakcyjność segmentów rynku – umiejętności

 Określić koncepcje obsługi rynku docelowego - wiedza

 Identyfikować instrumenty różnicowania oferty rynkowe – wiedza

 Znać metody analityczne wykorzystywane do określenia pozycji rynkowej dostawców (marek) – wiedza

 Przedstawić podstawowe decyzji związane z pozycjonowaniem oferty rynkowej - wiedza

3. Decyzje produktowe

 Znać podstawowe wymiary asortymentu rynkowego (produktowego) - wiedza

 Zdefiniować warstw produktu formalnego i ich elementy składowe – wiedza

 Określić podstawowe wybory związane z markowaniem produktu - wiedza

 Dokonać analizy produktu formalnego dowolnego produktu – umiejętności

 Scharakteryzować etapy planowania nowego produktu - wiedza

 Przedstawić fazy cyklu życia produktu – wiedza

 Omówić cele, strategie i działania marketingowe w poszczególnych fazach CŻP - wiedza

4. Decyzje dystrybucyjne

 Przedstawić przyczyny funkcjonowania dystrybucji w systemie dystrybucji - wiedza

 Wyjaśnić różnice miedzy systemem dystrybucji i kanałem dystrybucji - wiedza

 Przedstawić strumienie i funkcje dystrybucji - wiedza

 Określić podstawowe podmioty funkcjonujące w systemie dystrybucji – wiedza

 Określić decyzje związane z projektowaniem dystrybucji – wiedza

5. Decyzje promocyjne

 Przedstawić istotę promocji - wiedza

 Identyfikować formy promocji – wiedzy

 Przypisywać instrumenty promocji do form promocji – umiejętności

6. Decyzje cenowe

 Znać istotę podejścia marketingowego do decyzji cenowych - wiedza

 Wyznaczać dolna i górną granicę dopuszczalnego przedziału cenowego – wiedza

 Omówić wpływ determinant cenowych (rynkowych) na decyzje cenowe – wiedza

 Znać typologię strategii cenowych – wiedza

 Przedstawić odchylenia od ceny podstawowej - wiedza

Classes in period "Academic year 2023/24" (in progress)

Time span: 2023-10-01 - 2024-06-16
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Lecture, 6 hours more information
Workshops, 6 hours more information
Coordinators: Elwira Gross-Gołacka
Group instructors: Edyta Barmentloo
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Grading
Lecture - Grading
Workshops - Grading
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)