University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

(in Polish) Proste życie. Rozwój, stagnacja i recesja w Lewancie i Afryce Północnej w kontekście kultury materialnej (IV w.p.n.e.-IX w.n.e.)

General data

Course ID: 2800-DKLEW
Erasmus code / ISCED: 08.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0222) History and archaeology The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: (unknown)
Name in Polish: Proste życie. Rozwój, stagnacja i recesja w Lewancie i Afryce Północnej w kontekście kultury materialnej (IV w.p.n.e.-IX w.n.e.)
Organizational unit: Faculty of Archeology
Course groups: (in Polish) Zajęcia kierunkowe
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Type of course:

supplementary

Mode:

Classroom

Full description: (in Polish)

Zwyczajne, codzienne życie odbija się w przedmiotach jak w lustrze. Przedmioty zaś pomagają w rozwoju, który jest synonimem cywilizacji. Uczestnicy zajęć szukać będą odpowiedzi na pytanie o to, czy poziom urbanizacji i produkcji oraz dynamika procesów społecznych mogą być wskaźnikami poziomu wzrostu lub zastoju Lewantu i Afryki Północnej w świecie zdominowanym przez kulturę grecko-rzymską. Zwrócimy uwagę na produkcją ceramiczną i rolną (uprawy i hodowlę), dietę i zwyczaje kulinarne oraz wymianę handlową, ale też na etapy, wskaźniki i bariery wzrostu mierzone intensywnością osadnictwa.

Słowa-klucze do zajęć: Przedmioty, cywilizacja, kultura grecko-rzymska, rozwój, osadnictwo, urbanizacja, produkcja, wymiana handlowa, dynamika procesów społecznych, wzrost i zastój Lewantu i Afryki Północnej, naczynia zasobowo-transportowe, naczynia kuchenne, naczynia stołowe, produkcja ceramiczna i rolna (uprawy i hodowla), produkcja wina i oliwy, dieta i zwyczaje kulinarne.

Zakres tematów:

1. Wprowadzenie – Świat śródziemnomorski IV w. p.n.e. – IX w. n.e. – ramy geograficzne, chronologiczne, główne procesy polityczne, społeczne i gospodarcze.

2. Życie codzienne w Lewancie i Afryce Północnej w starożytności i jego składowe/tematy prac studenckich/podział na grupy i opiekunów.

3. Okres hellenistyczny w Lewancie: główne procesy polityczne, społeczne, kulturowe i gospodarcze. Architektura prywatna i publiczna. Osadnictwo.

4. Wprowadzenie do badań ceramologicznych.

5. Ceramika okresu hellenistycznego i rzymskiego w Lewancie (Fenicja, Palestyna, Syria)

6. Okres rzymski i późny antyk w Lewancie oraz Afryce Północnej:główne procesy polityczne, społeczne, kulturowe i gospodarcze.

7. Okres rzymski i późny antyk w Lewancie oraz Afryce Północnej: architektura prywatna i publiczna. Osadnictwo. Rolnictwo i handel.

8. Lampki oliwne w Lewancie rzymskim i późnoantycznym.

9. Wprowadzenie: okres wczesnoislamski w Syrii, Iraku, Egipcie i Arabii - tło historyczno-polityczno-geograficzne, procesy islamizacji i arabizacji, architektura prywatna i publiczna, rolnictwo i górnictwo, handel i jego rozkwit w IX wieku, świat Genizy Kairskiej; Aghlabidzi i Sycylia arabska.

10. Ceramika wczesnoislamska: scheda po tradycji sasanidzkiej i rzymskiej; dwie nowe gałęzie - ceramika szkliwiona i ceramika lepiona ręcznie; charakterystyka poszczególnych typów naczyń, miejsca produkcji, naczyniaa rytuał w świecie islamu, inspiracje ceramiką dalekowschodnią.

11. Archeobotanika/Archeozoologia/dieta w Lewancie oraz Afryce Północnej (IV w p.n.e. – IX w. n.e).

12. Podsumowanie procesów społeczno-gospodarczych i kulturowych w Lewancie oraz Afryce Północnej (IV w p.n.e. – IX w. n.e.).

13. Podsumowanie prac studenckich.

14. Podsumowanie prac studenckich.

Bibliography:

Barnard H., Eerkens J.W. (2017). Assessing Vessel Function by Organic Residue Analysis, w: The Oxford Handbook of Archaeological Ceramic Analysis, 625–647.

Berlin, A. (2003). The Hellenistic Period, w: Near Eastern Archaeology. A Reader, S.R. Richard (red.), Eisenbrauns, 418–433.

Bortolini E. (2017). Typology and Classification, w: The Oxford Handbook of Archaeological Ceramic Analysis, 651–670.

Brun, J.-P. 2004a, Archéologie du vin et de l’huile. De la préhistoire à l’époquehellénistique, Paris: ÉditionsErrance

Brun, J.-P. 2004b, Archéologie du vin et de l’huiledansl’Empire Romain, Paris: ÉditionsErrance

Butcher, K. 2003, Roman Syria and the Near East, London: British Museum Press

Curtis R.I. (2008). Food Processing and Preparation, w: The Oxford Handbook of Engineering and Technology in the Classical World (red. J. P. Oleson), 369–392.

Decker, M. 2009a Tilling the Hateful Earth. Agricultural Production and Trade in the Late Antique East, Oxford: Oxford University Press

FenwickC. (2013)From Africa to Ifrīqiya: Settlement and Society in Early Medieval North Africa (650–800),Al-Masāq,25:1,9-33

Frankel R. 1999 Wine and Oil Production in Antiquity in Israel and Other Mediterranean Countries [=Journal for the Study of the Old Testament / American School of Oriental Research Monograph Series 10], Sheffield: Sheffield Academic Press

Hayes J.W. (1997). Handbook of Mediterranean Roman Pottery. The British Museum Press.

Jackson M., Greene K. (2008). Ceramic Production, w: The Oxford Handbook of Engineering and Technology in the Classical World (red. J. P. Oleson), 496–519.

Hirschfeld Y. 1997 Farms and villages in Byzantine Palestine, Dumbarton Oaks Papers 51, 33–71.

Hirschfeld Y. 1992 The Judean Desert Monasteries in the Byzantine Period, New Haven, CT: Yale University Press.

Kennedy H. 1985, From polis to madina: Urban change in Late Antique and Early Islamic Syria, Past & Present 106, 3–27

Kennedy, H.2007, The Great Arab Conquests. How the Spread of Islam Changed the World we Live In, Phoenix, London.

Matthews J.F. 2006, The Journey of Theophanes. Travel, Business, and Daily Life in the Roman East, New Haven, CT: Yale University Press

Mattingly D.J. 1996, Olive presses in Roman Africa: Technical evolution or stagnation?, L’Africaromana11, 577– 595

Millar F. (1993). The Roman Near East 31 BC – AD 337, Harvard University Press.

Reynolds, P. (2008). Linear typologies and ceramic evolution. Facta. A Journal of Roman Material Culture, 2, 61–87.

Santacreu D.A., Calvo Trias M., Garcia Rossello. (2017). Formal Analysis and Typological Classification in the Study of Ancient Pottery, w: The Oxford Handbook of Archaeological Ceramic Analysis, 181–199.

W. Scheidel, I. Morris, R.P. Saller (eds), The Cambridge Economic History of the Greco-Roman World, Cambridge–New York: Cambridge University Press, 2007

Uscatescu, A. (2003). Report on the Levant pottery (5th–9th century AD). In C. Bakirtzis (ed.), VIIeCongrès International sur la céramiquemédiévaleenMéditerranée, Thessaloniki, 11–16 Octobre 1999: Actes (pp. 546–558). Athens: Caisse des RecettesArchéologiques.

Waksman Y. (2017). Provenance Studies: Production and Compositional Groups, w: The Oxford Handbook of Archaeological Ceramic Analysis, 148–161.

Wicenciak U. (2016a). Ceramic Patchwork in Hellenistic to Byzantine Phoenicia: Regionalization and Specialization of Vessel Production, PAM 25, 619–690.

Wicenciak U. (2016b). Porphyreon. Hellenistic and Roman pottery production in the Sidon hinterland (=PAM Monograph Series 7). Warsaw: PCMA UW

Vokaer, A. (2013). Pottery production and Exchange in Late Antique Syria (Fourth-Eighth Century A.D.). A Study of Some Imported and Local Wares, Late Antique Archaeology 10, 567–606.

Learning outcomes: (in Polish)

K_U01, K_U04, K_U10, K_U13, K_U20

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Zajęcia oparte będą o pracę własną studentów nad konkretną i aktualną ewidencją płynącą z najnowszych badań archeologicznych, moderowaną przez prowadzących oraz omawianą podczas spotkań w sali wykładowej. Zajęcia zakładają nieformalne, indywidualne spotkania ze studentami w rytmie tygodniowym oraz dyskusje plenarne w rytmie miesięcznym. Podstawą zaliczenia będzie aktywny udział w zajęciach oraz przygotowanie pracy pisemnej.

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)