(in Polish) Proste życie. Rozwój, stagnacja i recesja w Lewancie i Afryce Północnej w kontekście kultury materialnej (IV w.p.n.e.-IX w.n.e.)
General data
Course ID: | 2800-DKLEW |
Erasmus code / ISCED: |
08.4
|
Course title: | (unknown) |
Name in Polish: | Proste życie. Rozwój, stagnacja i recesja w Lewancie i Afryce Północnej w kontekście kultury materialnej (IV w.p.n.e.-IX w.n.e.) |
Organizational unit: | Faculty of Archeology |
Course groups: |
(in Polish) Zajęcia kierunkowe |
ECTS credit allocation (and other scores): |
(not available)
|
Language: | Polish |
Type of course: | supplementary |
Mode: | Classroom |
Full description: |
(in Polish) Zwyczajne, codzienne życie odbija się w przedmiotach jak w lustrze. Przedmioty zaś pomagają w rozwoju, który jest synonimem cywilizacji. Uczestnicy zajęć szukać będą odpowiedzi na pytanie o to, czy poziom urbanizacji i produkcji oraz dynamika procesów społecznych mogą być wskaźnikami poziomu wzrostu lub zastoju Lewantu i Afryki Północnej w świecie zdominowanym przez kulturę grecko-rzymską. Zwrócimy uwagę na produkcją ceramiczną i rolną (uprawy i hodowlę), dietę i zwyczaje kulinarne oraz wymianę handlową, ale też na etapy, wskaźniki i bariery wzrostu mierzone intensywnością osadnictwa. Słowa-klucze do zajęć: Przedmioty, cywilizacja, kultura grecko-rzymska, rozwój, osadnictwo, urbanizacja, produkcja, wymiana handlowa, dynamika procesów społecznych, wzrost i zastój Lewantu i Afryki Północnej, naczynia zasobowo-transportowe, naczynia kuchenne, naczynia stołowe, produkcja ceramiczna i rolna (uprawy i hodowla), produkcja wina i oliwy, dieta i zwyczaje kulinarne. Zakres tematów: 1. Wprowadzenie – Świat śródziemnomorski IV w. p.n.e. – IX w. n.e. – ramy geograficzne, chronologiczne, główne procesy polityczne, społeczne i gospodarcze. 2. Życie codzienne w Lewancie i Afryce Północnej w starożytności i jego składowe/tematy prac studenckich/podział na grupy i opiekunów. 3. Okres hellenistyczny w Lewancie: główne procesy polityczne, społeczne, kulturowe i gospodarcze. Architektura prywatna i publiczna. Osadnictwo. 4. Wprowadzenie do badań ceramologicznych. 5. Ceramika okresu hellenistycznego i rzymskiego w Lewancie (Fenicja, Palestyna, Syria) 6. Okres rzymski i późny antyk w Lewancie oraz Afryce Północnej:główne procesy polityczne, społeczne, kulturowe i gospodarcze. 7. Okres rzymski i późny antyk w Lewancie oraz Afryce Północnej: architektura prywatna i publiczna. Osadnictwo. Rolnictwo i handel. 8. Lampki oliwne w Lewancie rzymskim i późnoantycznym. 9. Wprowadzenie: okres wczesnoislamski w Syrii, Iraku, Egipcie i Arabii - tło historyczno-polityczno-geograficzne, procesy islamizacji i arabizacji, architektura prywatna i publiczna, rolnictwo i górnictwo, handel i jego rozkwit w IX wieku, świat Genizy Kairskiej; Aghlabidzi i Sycylia arabska. 10. Ceramika wczesnoislamska: scheda po tradycji sasanidzkiej i rzymskiej; dwie nowe gałęzie - ceramika szkliwiona i ceramika lepiona ręcznie; charakterystyka poszczególnych typów naczyń, miejsca produkcji, naczyniaa rytuał w świecie islamu, inspiracje ceramiką dalekowschodnią. 11. Archeobotanika/Archeozoologia/dieta w Lewancie oraz Afryce Północnej (IV w p.n.e. – IX w. n.e). 12. Podsumowanie procesów społeczno-gospodarczych i kulturowych w Lewancie oraz Afryce Północnej (IV w p.n.e. – IX w. n.e.). 13. Podsumowanie prac studenckich. 14. Podsumowanie prac studenckich. |
Bibliography: |
Barnard H., Eerkens J.W. (2017). Assessing Vessel Function by Organic Residue Analysis, w: The Oxford Handbook of Archaeological Ceramic Analysis, 625–647. Berlin, A. (2003). The Hellenistic Period, w: Near Eastern Archaeology. A Reader, S.R. Richard (red.), Eisenbrauns, 418–433. Bortolini E. (2017). Typology and Classification, w: The Oxford Handbook of Archaeological Ceramic Analysis, 651–670. Brun, J.-P. 2004a, Archéologie du vin et de l’huile. De la préhistoire à l’époquehellénistique, Paris: ÉditionsErrance Brun, J.-P. 2004b, Archéologie du vin et de l’huiledansl’Empire Romain, Paris: ÉditionsErrance Butcher, K. 2003, Roman Syria and the Near East, London: British Museum Press Curtis R.I. (2008). Food Processing and Preparation, w: The Oxford Handbook of Engineering and Technology in the Classical World (red. J. P. Oleson), 369–392. Decker, M. 2009a Tilling the Hateful Earth. Agricultural Production and Trade in the Late Antique East, Oxford: Oxford University Press FenwickC. (2013)From Africa to Ifrīqiya: Settlement and Society in Early Medieval North Africa (650–800),Al-Masāq,25:1,9-33 Frankel R. 1999 Wine and Oil Production in Antiquity in Israel and Other Mediterranean Countries [=Journal for the Study of the Old Testament / American School of Oriental Research Monograph Series 10], Sheffield: Sheffield Academic Press Hayes J.W. (1997). Handbook of Mediterranean Roman Pottery. The British Museum Press. Jackson M., Greene K. (2008). Ceramic Production, w: The Oxford Handbook of Engineering and Technology in the Classical World (red. J. P. Oleson), 496–519. Hirschfeld Y. 1997 Farms and villages in Byzantine Palestine, Dumbarton Oaks Papers 51, 33–71. Hirschfeld Y. 1992 The Judean Desert Monasteries in the Byzantine Period, New Haven, CT: Yale University Press. Kennedy H. 1985, From polis to madina: Urban change in Late Antique and Early Islamic Syria, Past & Present 106, 3–27 Kennedy, H.2007, The Great Arab Conquests. How the Spread of Islam Changed the World we Live In, Phoenix, London. Matthews J.F. 2006, The Journey of Theophanes. Travel, Business, and Daily Life in the Roman East, New Haven, CT: Yale University Press Mattingly D.J. 1996, Olive presses in Roman Africa: Technical evolution or stagnation?, L’Africaromana11, 577– 595 Millar F. (1993). The Roman Near East 31 BC – AD 337, Harvard University Press. Reynolds, P. (2008). Linear typologies and ceramic evolution. Facta. A Journal of Roman Material Culture, 2, 61–87. Santacreu D.A., Calvo Trias M., Garcia Rossello. (2017). Formal Analysis and Typological Classification in the Study of Ancient Pottery, w: The Oxford Handbook of Archaeological Ceramic Analysis, 181–199. W. Scheidel, I. Morris, R.P. Saller (eds), The Cambridge Economic History of the Greco-Roman World, Cambridge–New York: Cambridge University Press, 2007 Uscatescu, A. (2003). Report on the Levant pottery (5th–9th century AD). In C. Bakirtzis (ed.), VIIeCongrès International sur la céramiquemédiévaleenMéditerranée, Thessaloniki, 11–16 Octobre 1999: Actes (pp. 546–558). Athens: Caisse des RecettesArchéologiques. Waksman Y. (2017). Provenance Studies: Production and Compositional Groups, w: The Oxford Handbook of Archaeological Ceramic Analysis, 148–161. Wicenciak U. (2016a). Ceramic Patchwork in Hellenistic to Byzantine Phoenicia: Regionalization and Specialization of Vessel Production, PAM 25, 619–690. Wicenciak U. (2016b). Porphyreon. Hellenistic and Roman pottery production in the Sidon hinterland (=PAM Monograph Series 7). Warsaw: PCMA UW Vokaer, A. (2013). Pottery production and Exchange in Late Antique Syria (Fourth-Eighth Century A.D.). A Study of Some Imported and Local Wares, Late Antique Archaeology 10, 567–606. |
Learning outcomes: |
(in Polish) K_U01, K_U04, K_U10, K_U13, K_U20 |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Zajęcia oparte będą o pracę własną studentów nad konkretną i aktualną ewidencją płynącą z najnowszych badań archeologicznych, moderowaną przez prowadzących oraz omawianą podczas spotkań w sali wykładowej. Zajęcia zakładają nieformalne, indywidualne spotkania ze studentami w rytmie tygodniowym oraz dyskusje plenarne w rytmie miesięcznym. Podstawą zaliczenia będzie aktywny udział w zajęciach oraz przygotowanie pracy pisemnej. |
Copyright by University of Warsaw.