University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Anthropological and etnographic method in social research

General data

Course ID: 3402-10MALL
Erasmus code / ISCED: 14.2 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0314) Sociology and cultural studies The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Anthropological and etnographic method in social research
Name in Polish: Metoda antropologiczno-etnograficzna w badaniach społecznych
Organizational unit: Institute of Applied Social Sciences
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): 2.00 OR 3.00 (depends on study program) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Type of course:

elective courses

Short description:

Podejmowana w ramach przedmiotu problematyka 'wokół" stołu i kuchni" omawiana jest teoretycznie a wybrane przez studentów aspekty poddawane są procedurom empirycznym.

Full description:

Cel nauczania:

Celem zajęć jest kształcenie umiejętności pracy w terenie ,zrozumienie, że terenem dla antropologa i etnografa jest każdy wycinek rzeczywistości społecznej. Konieczność przedstawiania co tydzień na zajęciach rezultatów swych dokonań empirycznych uczy dyscypliny badawczej ,a także wnikliwej analizy otaczającego nas mikroświata pod kątem wyboru tematu do antropologiczno-etnograficznego opisu

Program:

Przedmiot prowadzony jest warsztatowo .Zakres poruszanej tematyki koncentruje się wokół "stołu i kuchni" (referaty ,dyskusje ,filmy).Na zajęciach studenci przedstawiają swoje dokonania badawcze /raporty /,które są poddawane analizie przez uczestników warsztatu.

Bibliography:

1. M. i J. Łozińscy Wokół Stołu i Kuchni, Warszawa 1994 r., Wydawnictwo Tenten,

2. L. Lewin Podróże po stołach Francji, Książka i Wiedza 2001 r.

3. F. Fernandez-Armesto Wokół Tysiąca Stołów czyli Historia Jedzenia, Wydawnictwo Książkowe Twój Styl, Warszawa 2003.

4. A. Brillat-Savarin Fizjologia Smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej, PIW, Warszawa 2003 r.

5. W. Baraniewski Kuchnia i stół w Polskim Dworze, Prószyński i S-ka, Warszawa 2004.

6. T. Rojek Savoir-Vivre Przy Stole, Książka i Wiedza, Warszawa 2003 r.

7. H. Vitry W Staropolskiej Kuchni i Przy Polskim Stole, Interpress, Warszawa 1979 r.

8. A. Zadrożyńska Damy i Galanci o Polskich Zwyczajach Towarzyskich, Wydawnictwo Książkowe Twój Styl, Warszawa 2004 r.

Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-01-28
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Seminar, 30 hours, 15 places more information
Coordinators: Joanna Śmigielska
Group instructors: Joanna Śmigielska
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Grading
Seminar - Grading

Classes in period "Winter semester 2024/25" (future)

Time span: 2024-10-01 - 2025-01-26
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Seminar, 30 hours, 10 places more information
Coordinators: Joanna Śmigielska
Group instructors: Joanna Śmigielska
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Grading
Seminar - Grading
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)