University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Anthropology of Food

General data

Course ID: 3500-FAKL-ANTJ
Erasmus code / ISCED: 14.2 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0314) Sociology and cultural studies The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Anthropology of Food
Name in Polish: Antropologia jedzenia, czyli kultura na talerzu
Organizational unit: Faculty of Sociology
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): 4.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: Polish
Type of course:

elective courses

Prerequisites (description):

(in Polish) Zajęcia dedykowane przede wszystkim studentom modułu "Zróżnicowanie kulturowe współczesnego świata".

Wyobraźnia antropologiczna, umiejętność analizy tekstów kultury, otwartość na nowe wyzwania

Mode:

Classroom

Short description: (in Polish)

Problematyka jedzenie jest jednym z klasycznych obszarów zainteresowania antropologii społecznej i kulturowej. Czynność jedzenia i wszystkie towarzyszące jej działania związane ze zdobyciem żywności, przygotowaniem potraw, ich konsumpcją – mogą być rozpatrywane z wielu punktów widzenia (ekonomii, struktury społecznej, tożsamości), zaś wszelkie zmiany zachodzące wokół „jedzenia” mogą być traktowane jako znaczące wskaźniki przemian społecznych.

Tematyka zajęć koncentrować się będzie wokół kuchni polskiej. Interesować nas będzie przede wszystkim symboliczny i tożsamościowy wymiar jedzenia (i związanych z nim tradycji „wokół stołu”). Proponowane zajęcia mają charakter wstępny i wprowadzający. Zależnie od zainteresowań uczestników przewiduję kontynuację zajęć o tej tematyce w kolejnych semestrach, w formie warsztatów badawczych. Na zakończenie tej edycji zajęć przewiduję zorganizowanie mini-konferencji.

Full description: (in Polish)

Problematyka jedzenie jest jednym z klasycznych obszarów zainteresowania antropologii społecznej i kulturowej. Czynność jedzenia, jak i wszystkie towarzyszące jej działania związane ze zdobyciem żywności, przygotowaniem potraw, ich konsumpcją – mogą być rozpatrywane z wielu punktów widzenia (ekonomi, struktury społecznej, tożsamości itp), zaś wszelkie zmiany zachodzące wokół „jedzenia” mogą być traktowane jako znaczące wskaźniki przemian społecznych.

Tematyka zajęć koncentrować się będzie wokół kuchni polskiej, jej zróżnicowania regionalnego, wpływów tradycji kulinarnych ludów sąsiednich oraz zmian jakie zachodziły w obrębie „kuchni polskiej” na przestrzeni wieków. Interesować nas będzie przede wszystkim symboliczny i tożsamościowy wymiar jedzenia (i związanych z nim tradycji „wokół stołu”). Proponowane zajęcia mają charakter wstępny i wprowadzający do problematyki „Antropologii jedzenia”. Zależnie od zainteresowań uczestników przewiduję kontynuację zajęć o tej tematyce w kolejnych semestrach. Na zakończenie tej edycji zajęć przewiduję zorganizowanie mini-konferencji, na której uczestnicy przedstawią propozycje indywidualnych projektów badawczych. Proponowane seminarium dedykowane jest przede wszystkim uczestnikom modułu „Zróżnicowanie kulturowe współczesnego świata”.

Bibliography:

Brillat-Savarin (1882 – różne wydania polskie), „Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałe”

S. Czernicki (reprint 1682), „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw”, seria Monumenta Poloniae Culinaria T.1, Warszawa-Wilanów: Muzeum Pałacu w Wilanowie,

Dumanowski J, Kasprzyk-Cheveriaux M. (2018), Szczeżuje i kapłony. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej,

N. Elias (1980), „Przemiany obyczajów w cywilizacji zachodu” (fragment), Warszawa: PIW,

F.-T. Gottwald i L. Kolmer (2009), „Jedzenie, rytuały i magia”, Warszawa: Muza S.A.,

Meyzie P. (2012), Kuchnia w Europie doby nowożytnej. Jeść i pić: XVI-XIX wiek,

H. Szymanderska (2005), „Na polskim stole. Przepisy i tradycje szlacheckie” (fragmenty), Warszawa: Świat książki,

M. Śleżańska (reprint 1932), „Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów” (fragmenty), Warszawa: Nakładem księgarni J. Przeworskiego,

M. Toussaint-Samat (2002), “Historia naturalna i moralna jedzenia”, Warszawa: Larousse,

R. Wolff (reprint 1877), „Polska kuchnia koszerna...”, Warszawa: Drukarnia M. Ziemkiewicza.

Learning outcomes:

Knows and understands basic sociological concepts

Is aware of social differentiation and existing social inequalities, as well as their impact on the life of individuals and the functioning of social groups

Has basic knowledge about the types of social ties and the rules that govern them

Understands the social nature of relationships between individuals, social groups and social institutions

Has basic knowledge about the mechanisms of social group dynamics and interdependencies between groups and individuals

Has basic knowledge of problems stemming from the cultural diversity of modern society

Has basic knowledge of the criteria of inference correctness

Has basic knowledge of the norms and rules governing social structures and institutions

Has basic knowledge about the processes forming the basis of social stability and change, and understands their nature

Knows the most important processes and ideas of the 19th, 20th and 21st centuries, which have shaped the face of the modern world

Is aware of the consequences of choosing a particular theoretical perspective

Can interpret past and present social events (political, cultural, and economic) using sociological concepts and theories

Can use basic theoretical categories to describe social changes in modern societies

Can use ethical norms and rules in research practice

Can use academic knowledge acquired in social practice

Can describe the role of culture in the life of the individual and society

Can comprehend a scientific text and identify its main theses and the author’s arguments, as well as discuss them

Can share the acquired sociological knowledge

Knows and observes the rules of professional ethics, including those pertaining to intellectual property

Assessment methods and assessment criteria:

Oral exam - presentation

Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-01-28
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Seminar, 30 hours, 15 places more information
Coordinators: Michał Kowalski
Group instructors: Michał Kowalski
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Grading
Seminar - Grading
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)