Anthropology of Food
General data
Course ID: | 3500-FAKL-ANTJ |
Erasmus code / ISCED: |
14.2
|
Course title: | Anthropology of Food |
Name in Polish: | Antropologia jedzenia, czyli kultura na talerzu |
Organizational unit: | Faculty of Sociology |
Course groups: | |
ECTS credit allocation (and other scores): |
4.00
|
Language: | Polish |
Type of course: | elective courses |
Prerequisites (description): | (in Polish) Zajęcia dedykowane przede wszystkim studentom modułu "Zróżnicowanie kulturowe współczesnego świata". Wyobraźnia antropologiczna, umiejętność analizy tekstów kultury, otwartość na nowe wyzwania |
Mode: | Classroom |
Short description: |
(in Polish) Problematyka jedzenie jest jednym z klasycznych obszarów zainteresowania antropologii społecznej i kulturowej. Czynność jedzenia i wszystkie towarzyszące jej działania związane ze zdobyciem żywności, przygotowaniem potraw, ich konsumpcją – mogą być rozpatrywane z wielu punktów widzenia (ekonomii, struktury społecznej, tożsamości), zaś wszelkie zmiany zachodzące wokół „jedzenia” mogą być traktowane jako znaczące wskaźniki przemian społecznych. Tematyka zajęć koncentrować się będzie wokół kuchni polskiej. Interesować nas będzie przede wszystkim symboliczny i tożsamościowy wymiar jedzenia (i związanych z nim tradycji „wokół stołu”). Proponowane zajęcia mają charakter wstępny i wprowadzający. Zależnie od zainteresowań uczestników przewiduję kontynuację zajęć o tej tematyce w kolejnych semestrach, w formie warsztatów badawczych. Na zakończenie tej edycji zajęć przewiduję zorganizowanie mini-konferencji. |
Full description: |
(in Polish) Problematyka jedzenie jest jednym z klasycznych obszarów zainteresowania antropologii społecznej i kulturowej. Czynność jedzenia, jak i wszystkie towarzyszące jej działania związane ze zdobyciem żywności, przygotowaniem potraw, ich konsumpcją – mogą być rozpatrywane z wielu punktów widzenia (ekonomi, struktury społecznej, tożsamości itp), zaś wszelkie zmiany zachodzące wokół „jedzenia” mogą być traktowane jako znaczące wskaźniki przemian społecznych. Tematyka zajęć koncentrować się będzie wokół kuchni polskiej, jej zróżnicowania regionalnego, wpływów tradycji kulinarnych ludów sąsiednich oraz zmian jakie zachodziły w obrębie „kuchni polskiej” na przestrzeni wieków. Interesować nas będzie przede wszystkim symboliczny i tożsamościowy wymiar jedzenia (i związanych z nim tradycji „wokół stołu”). Proponowane zajęcia mają charakter wstępny i wprowadzający do problematyki „Antropologii jedzenia”. Zależnie od zainteresowań uczestników przewiduję kontynuację zajęć o tej tematyce w kolejnych semestrach. Na zakończenie tej edycji zajęć przewiduję zorganizowanie mini-konferencji, na której uczestnicy przedstawią propozycje indywidualnych projektów badawczych. Proponowane seminarium dedykowane jest przede wszystkim uczestnikom modułu „Zróżnicowanie kulturowe współczesnego świata”. |
Bibliography: |
Brillat-Savarin (1882 – różne wydania polskie), „Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałe” S. Czernicki (reprint 1682), „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw”, seria Monumenta Poloniae Culinaria T.1, Warszawa-Wilanów: Muzeum Pałacu w Wilanowie, Dumanowski J, Kasprzyk-Cheveriaux M. (2018), Szczeżuje i kapłony. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej, N. Elias (1980), „Przemiany obyczajów w cywilizacji zachodu” (fragment), Warszawa: PIW, F.-T. Gottwald i L. Kolmer (2009), „Jedzenie, rytuały i magia”, Warszawa: Muza S.A., Meyzie P. (2012), Kuchnia w Europie doby nowożytnej. Jeść i pić: XVI-XIX wiek, H. Szymanderska (2005), „Na polskim stole. Przepisy i tradycje szlacheckie” (fragmenty), Warszawa: Świat książki, M. Śleżańska (reprint 1932), „Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów” (fragmenty), Warszawa: Nakładem księgarni J. Przeworskiego, M. Toussaint-Samat (2002), “Historia naturalna i moralna jedzenia”, Warszawa: Larousse, R. Wolff (reprint 1877), „Polska kuchnia koszerna...”, Warszawa: Drukarnia M. Ziemkiewicza. |
Learning outcomes: |
Knows and understands basic sociological concepts Is aware of social differentiation and existing social inequalities, as well as their impact on the life of individuals and the functioning of social groups Has basic knowledge about the types of social ties and the rules that govern them Understands the social nature of relationships between individuals, social groups and social institutions Has basic knowledge about the mechanisms of social group dynamics and interdependencies between groups and individuals Has basic knowledge of problems stemming from the cultural diversity of modern society Has basic knowledge of the criteria of inference correctness Has basic knowledge of the norms and rules governing social structures and institutions Has basic knowledge about the processes forming the basis of social stability and change, and understands their nature Knows the most important processes and ideas of the 19th, 20th and 21st centuries, which have shaped the face of the modern world Is aware of the consequences of choosing a particular theoretical perspective Can interpret past and present social events (political, cultural, and economic) using sociological concepts and theories Can use basic theoretical categories to describe social changes in modern societies Can use ethical norms and rules in research practice Can use academic knowledge acquired in social practice Can describe the role of culture in the life of the individual and society Can comprehend a scientific text and identify its main theses and the author’s arguments, as well as discuss them Can share the acquired sociological knowledge Knows and observes the rules of professional ethics, including those pertaining to intellectual property |
Assessment methods and assessment criteria: |
Oral exam - presentation |
Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)
Time span: | 2023-10-01 - 2024-01-28 |
Navigate to timetable
MO TU W TH SEM
FR |
Type of class: |
Seminar, 30 hours, 15 places
|
|
Coordinators: | Michał Kowalski | |
Group instructors: | Michał Kowalski | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
Grading
Seminar - Grading |
Copyright by University of Warsaw.