University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Chanoyu I (The Japanese Way of Tea 1)

General data

Course ID: 3600-JA-CHJDH.I-OW
Erasmus code / ISCED: 08.9 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0229) Humanities (except languages), not elsewhere classified The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Chanoyu I (The Japanese Way of Tea 1)
Name in Polish: Droga Herbaty w japońskiej historii i kulturze II (Konwersatorium chanoyu)
Organizational unit: Faculty of Oriental Studies
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Type of course:

elective courses

Prerequisites (description):

(in Polish) Wymagana znajomość języka japońskiego po I roku Japonistyki. Do wyboru dla II i III roku wieczorowego licencjatu Japonistyki.

Mode:

Blended learning

Short description: (in Polish)

Zajęcia są wprowadzeniem do japońskiej tradycyjnej sztuki drogi herbaty, zaprojektowanym dla studentów II roku licencjatu Japonistyki. Zajęcia obejmują rozbudowaną część praktyczną, podczas której studenci przyswajają sobie etykietę niezbędną do funkcjonowania w japońskiej przestrzeni tradycyjnej.

Full description: (in Polish)

Kurs dotyczy zjawiska chanoyu – jego miejsca w japońskiej historii i kulturze. Studenci zapoznają się z podstawowymi założeniami sztuki drogi herbaty, opracowują tematy związane z historycznymi początkami tej sztuki (postacie Muraty Shukō, Takeno Jōō, Sen no Rikyū), poznają podstawowe terminy z dziedziny myśli herbacianej (wa-kei-sei-jaku, wabi, sōan chanoyu, ichigo ichie, shichū no sankyo, ichiza konryū). Kurs posiada rozbudowaną część praktyczną realizowaną na matach tatami w pokoju herbacianym Kaian w przestrzeni BUW. Dzięki temu studenci zdobywają też praktyczne umiejętności, mają okazję bezpośrednio spotkać się z wytworami japońskiego rękodzieła, uczą się dbać o sprzęty, w praktyce poznają japońską etykietę, oswajają się z tradycyjną przestrzenią i uczą się prawidłowo z niej korzystać.

Bibliography:

Okakura Kakuzō, The Book of Tea, PIW, Warszawa 1986

Sōshitsu Sen XV, The spirit of Tea, Wydawnictwo jeżeli p to q, Poznań 2007

A Chanoyu Vocabulary – Practical Terms for the Way of Tea, Tankōsha, Kyōto 2007

Varley Paul, Kumakura Isao (red.), Tea In Japan, Essays on the History of Chanoyu, University of Hawaii Press, Honolulu 1989

Sen Sōshitsu XV (trans. V. Dixon Morris), The Japanese Way of Tea: From Its Origins in China to Sen Rikyū, University of Hawaii Press, Honolulu 1998

Learning outcomes:

The students will be able to present, using the vocabulary of this field, the basic issues of the Japanese Way of Tea, its history, aesthetics and philosophy. They will also experience tea in its traditional environment practicing on tatami mats, which enables them to become more familiar with Japanese traditional space. They can act according to the guests' etiquette during a tea gathering, it is easier for them to enter Japanese traditional culture environments and they do so with deeper awareness. The necessity to learn from their older more experienced colleagues develops the ability of cooperation and communication. Class calls for particular concentration and physical and mental effort, therefore it hardens the spirit. The nature of the Way of Tea also awakens openness towards the other, empathy, mutual understanding and the notion of mutual ties.

After the course the student:

Knowledge:

– has detailed and organized knowledge of art and aesthetics of Japan (K_W08);

– is aware oe between cultures (K_K06);

– is aware of significance the Japanese culture has for the culture of the world (K_K07);

– acts in aid of sharing and promoting cultural and linguistic heritage of Japan (K_K08)

Assessment methods and assessment criteria:

Final oral and practical assessment

Continuous assessment

Attendance control (permitted two absences per semester)

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)