Dobrostan zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 3700-WYK17-AZ |
Kod Erasmus / ISCED: |
08.0
|
Nazwa przedmiotu: | Dobrostan zwierząt |
Jednostka: | Wydział "Artes Liberales" |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Założenia (opisowo): | Znajomość aktów prawnych dot. humanitarnej ochrony zwierząt |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zaznajomienie studentów antropozoologii z teorią dobrostanu (wraz z historycznym rozwojem pojęcia) oraz rzeczywistym dobrostanem (ujemnym czyli „złostanem”) zwierząt eksploatowanych przez ludzi, ze szczególnym uwzględnieniem zwierząt gospodarskich i ich sytuacji w Polsce. |
Pełny opis: |
Wykład składa się z dwóch nierównych części. Pierwsze pięć wykładów przedstawia zarys nauki o dobrostanie zwierząt (animal welfare science) tzn. historię, pojęcia modele teoretyczne, kryteria i sposoby określania czy mierzenie dobrostanu, szczególnie jego silnie negatywnych wartości znanych jako cierpienie. Pozostałe 2/3 wykładu przedstawiają zootechniczną praktykę eksploatacji zwierząt gospodarskich, która u przeważającej większości z nich powoduje ujemny dobrostan czyli „złostan” albo cierpienie. Powodem cierpienia zwierząt gospodarskich są stosowane zwykle do wielu gatunków techniki transportu, uboju i kastracji oraz zwykle bardziej specyficzne dla gatunków sposoby chowu. Cierpienie zwierząt gospodarskich jest akceptowane przez akty prawne wyznaczające teoretycznie minimalne warunki, które w praktyce zootechnicznej uznawane są za normy, które z kolei są w różnym stopniu przestrzegane i nierzadko łamane. Dlatego wykład przedstawiający cierpienie spowodowane przez prawnie usankcjonowaną eksploatację uwzględnia z konieczności szczegółowe przepisy zawarte w europejskich i krajowych aktach prawnych. |
Literatura: |
Ł. Smaga – Ochrona Humanitarna Zwierząt. EkoPress. Białystok 2010 P. Lymbery & I. Oakeshott – Farmegedon / Rzeczywisty Koszt Taniego Mięsa. Wyd. Vivante, Białystok 2014 |
Efekty uczenia się: |
Rozumie genezę, obecną teorię i manipulacje pojęciem dobrostanu. Zna kryteria, sposoby oceny i poprawiania dobrostanu zwierząt. Zna warunki w jakich są trzymane i transportowane zwierzęta gospodarskie oraz techniki kastracji i uboju. Zna podstawy prawne eksploatacji zwierząt i prawne granice praktyk hodowlanych. Umie publicznie dyskutować etyczne i społeczne problemy wynikające z produkcji zwierzęcej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny w postaci dwóch krótkich esejów |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.