University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Second Subject Teaching - Teaching French Through Elements of Culture

General data

Course ID: 4100-5SNJFPK
Erasmus code / ISCED: 05.104 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (unknown)
Course title: Second Subject Teaching - Teaching French Through Elements of Culture
Name in Polish: Przygotowanie do nauczania drugiego przedmiotu: nauczanie języka francuskiego poprzez kulturę
Organizational unit: Centre for Foreign Language Teacher Training and European Education UW
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: French
Type of course:

obligatory courses

Prerequisites (description):

(in Polish) Konwersatorium przeznaczone dla studentów UKKNJA oraz UKKNJN, którzy wybrali nauczanie języka francuskiego jako dodatkową specjalność nauczycielską.

Mode:

Classroom

Short description: (in Polish)

Konwersatorium ma na celu przedstawienie problematyki włączania kultury i cywilizacji do procesu glottodydaktycznego. Zostaną omówione kwestie ogólne takie jak definicja kultury, cywilizacji oraz dokumentów autentycznych, ich rola w edukacji, różnorodność materiałów zw. z kulturą i cywilizacją, kryteria doboru tego rodzaju materiałów, rodzaj ćwiczeń jakie mogą być zaproponowane uczącym się języka obcego, możliwość rozwijania sprawności językowych i kompetencji kulturowej podczas pracy z kulturą i cywilizacją w klasie językowej. Dokładniej zostaną omówione wybrane materiały i tematy, takie jak – region Francji, kraj francuskojęzyczny, piosenka, malarstwo, sztuka kulinarna jako element cywilizacji – pod kątem ich specyficznych cech, umożliwiających optymalne wykorzystanie w procesie glottodydaktycznym.

Full description: (in Polish)

Konwersatorium ma na celu przedstawienie problematyki włączania kultury i cywilizacji do procesu glottodydaktycznego. Zostaną omówione kwestie takie jak definicja kultury, cywilizacji oraz dokumentów autentycznych, ich rola w edukacji, różnorodność materiałów zw. z kulturą i cywilizacją, kryteria doboru tego rodzaju materiałów, rodzaj ćwiczeń i aktywności jakie mogą być zaproponowane uczącym się języka obcego, możliwość równoległego rozwijania sprawności językowych i kompetencji kulturowej podczas pracy z kulturą i cywilizacją w klasie językowej. Dokładniej zostaną omówione wybrane materiały i tematy, takie jak – region Francji, kraj francuskojęzyczny, piosenka, malarstwo, sztuka kulinarna jako element cywilizacji – pod kątem ich specyficznych cech, umożliwiających optymalne wykorzystanie w procesie glottodydaktycznym:

- region Francji: wskazanie na różnorodność tematów i materiałów umożliwiających zdobycie wiedzy dot. bogactwa i zróżnicowania Francji;

- kraj francuskojęzyczny: pojęcie frankofonii i jego ogromnego potencjału historycznego, językowego i kulturowego;

- piosenka: praca z nagraniami audio i wideo, artyści klasyczni i współcześni, z Francji i innych krajów francuskojęzycznych;

- malarstwo: praca z reprodukcjami oraz inne ćwiczenia (np. wirtualne zwiedzanie muzeów) – różnorodność tematów i motywów, artyści klasyczni i współcześni, z Francji i innych krajów francuskojęzycznych;

- sztuka kulinarna – jako bardzo istotny element cywilizacji codziennej; możliwość różnego potraktowania tematu – od bardzo praktycznego (przepisy kuchenne) do kulturowego (rola posiłków w życiu rodzinnym i społecznym, specyficzne produkty i dania w różnych okresach i okazjach).

Nakład pracy studenta:

– 30 godzin uczestnictwa w konwersatorium (kontaktowych),

– 30 godzin pracy własnej (przygotowanie pracy zaliczeniowej, praca konieczna do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się).

Bibliography: (in Polish)

Wybrane opracowania :

1. AMOSSY Ruth, HERSCHBERG-PIERROT Anne, Stéréotypes et clichés. Langue, discours, société, Paris, Nathan, 2000

2. BAURET Gabriel, Approches de la photographie, Paris, Nathan, 2002

3. BEACCO Jean-Claude, Les dimensions culturelles des enseignements de langue, Paris, Hachette, 2000

4. BYRAM Michael, Culture et éducation en langue étrangère, Paris, Didier, 1999

5. CADET Christiane, CHARLES René, GALUS Jean-Luc, La Communication par l’image, Paris, Nathan, 1990

6. DE CARLO Maddalena, L’interculturel, Paris, CLE International, 1998

7. FOZZA J.C., GARAT A.M., PARFAIT F., Petite fabrique de l’image, Paris, Magnard, 2001

8. GERVEREAU Laurent, Voir, comprendre, analyser les images, Paris, La Découverte, 2000

9. GIBOULET François, MENGELLE-BARILLEAU Michèle, La peinture, Paris, Nathan, 2000

10. JOLY Martine, Introduction à l’analyse de l’image, Paris, Nathan, 2001

11. MAGNUSZEWSKA Zofia, PRZYGODA Marian, WILK Ryszard, Kulturoznawstwo w nauczaniu języków obcych, Zielona Góra, Wydawnictwa WSP, 1980

12. PORCHER L., ABDALLAH-PRETCEILLE M., Éducation et communication interculturelle, Paris, PUF, 1996

13. REBOULET André, L’enseignement de la civilisation française, Paris, Hachette, 1973

14. ZARATE Geneviève, Enseigner une culture étrangère, Paris, Hachette, 1986

15. ZARATE Geneviève, Représentations de l’étranger et didactique des langues, Paris, Didier, 1993

16. wybrane artykuły z czasopism : Nouvelle Revue Pédagogique, Le Français dans le Monde, Etudes de Linguistique Appliquée, Les Cahiers pédagogiques, Języki Obce w Szkole

Learning outcomes: (in Polish)

Po ukończeniu przedmiotu student:

• potrafi dokonać oceny przydatności różnorodnych materiałów zw. z kulturą/cywilizacją podczas lekcji języka obcego;

• umie wykorzystać materiały autentyczne i pedagogiczne zw. z kulturą/cywilizacją w pracy nad rozwijaniem kompetencji językowych,

• potrafi – stosując odpowiednie kryteria doboru – zaprojektować włączanie elementów wiedzy o kulturze i cywilizacji do procesu glottodydaktycznego, w celu efektywnego łączenia rozwijania kompetencji językowych i kulturowych.

Kierunkowe efekty kształcenia

Wiedza:

K_W01 : ma uporządkowaną podst. wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku, tj. nauczanie języka francuskiego, zorientowaną na zastosowanie praktyczne w nauczaniu języka francuskiego

K_W02 : ma uporządkowaną podst. wiedzę , obejmującą wybrane obszary z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zorientowaną na zastosowania praktyczne w wybranej sferze działalności

K_W03 : zna podstawową terminologię z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla nauczania języków obcych (glottodydaktyki)

Umiejętności

K_U09: posiada umiejętność merytorycznego argumentowania z wykorzystaniem poglądów innych autorów oraz formułowania wniosków

K_U10 : potrafi porozumiewać się, z wykorzystaniem różnych kanałów i technik komunikacyjnych, ze specjalistami w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla glottodydaktyki, w języku polskim i języku obcym

K_U11 : posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla glottodydaktyki, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podst. ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł

K_U12 : posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych, w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł

Kompetencje społeczne

K_K02 : potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role

K_K03: potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania

K_K05 : ma świadomość odpowiedzialności za zachowanie dziedzictwa kulturowego regionu, kraju, Europy

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Zaliczenie konwersatorium na podstawie obecności i aktywnego udziału w zajęciach, ocena końcowa na podstawie oceny pracy semestralnej.

Dopuszczalne są cztery nieobecności w semestrze (niezależnie od ich statusu); przekroczenie tego limitu powoduje automatycznie niezaliczenie przedmiotu i konieczność jego powtarzania.

Practical placement: (in Polish)

brak

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)