Biochemia roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1400-216BCHR |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.604
|
Nazwa przedmiotu: | Biochemia roślin |
Jednostka: | Wydział Biologii |
Grupy: |
Przedmioty DOWOLNEGO WYBORU Przedmioty KIERUNKOWE, BIOTECHNOLOGIA, I stopień Przedmioty obieralne na studiach drugiego stopnia na kierunku bioinformatyka |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Wymagania (lista przedmiotów): | Biochemia 1400-113BCH |
Założenia (opisowo): | Ćwiczenia przeznaczone dla studentów znających podstawy chemii organicznej i zasady pracy laboratoryjnej. |
Tryb prowadzenia: | w sali |
Skrócony opis: |
Zajęcia laboratoryjne zapoznające z technikami wyodrębniania, rozdzielania, identyfikacji i analizy ilościowej pierwotnych i wtórnych metabolitów roślinnych (m.in. techniki ekstrakcyjne, różnorodne techniki chromatograficzne i spektralne) oraz metodami badania metabolizmu komórkowego in vitro i in vivo (otrzymywanie komórek, protoplastów, organelli komórkowych, izolowanie i badanie aktywności enzymów, zastosowanie znakowanych izotopowo prekursorów do śledzenia szlaków metabolicznych). Student samodzielnie wykonuje 4 ćwiczenia. |
Pełny opis: |
I. Badanie metabolizmu komórkowego: Włączanie [14CO2] do cukrów w izolowanych liściach fasoli, fenylo[14C]alaniny do kwasu cynamonowego, apigeniny i apiiny w izolowanych komórkach z liści pietruszki, [14C]octanu do lipidów w pędach lub protoplastach liści nagietka. II. Badanie enzymów roślinnych: Izolowanie i badanie aktywności fosfolipazy D z liści kapusty włoskiej, oznaczanie aktywności glikozydaz w ekstraktach z tkanek roślinnych, amoniakoliazy fenyloalaninowej z koleoptyli jęczmienia, solubilizacja i rekonstytuowanie aktywności glukozylotransferazy UDPglukoza:sterole z frakcji mikrosomalnej bulw ziemniaka lub liści pomidora. III. Metody otrzymywania i analizy metabolitów pierwotnych: Wyodrębnianie i charakterystyka amylozy i amylopektyny z bulw ziemniaka, pektyn z buraka cukrowego lub owoców cytryny, karotenoidów z korzenia marchwi lub owoców pomidora, tokoferoli, chinonów poliprenylowych lub steroli z liści fasoli lub rzepaku, galaktolipidów chloroplastowych z liści fasoli lub szpinaku. Identyfikacja składników oligo- lub polisacharydów roślinnych oraz kwasów tłuszczowych w acyloglicerolach. IV. Metody otrzymywania i analizy metabolitów wtórnych: Otrzymywanie i charakterystyka kofeiny z liści herbaty lub kawy, nikotyny z liści tytoniu, glikoalkaloidów steroidowych z liści lub "kiełków" ziemniaka, barwników antocyjanowych z kwiatów bławatka, czarnej malwy lub liści czerwonej kapusty, apiiny z korzeni pietruszki, glikozydów kwasów triterpenowych z kwiatów nagietka lub słonecznika. Badanie struktury flawonoidów metodą analizy spektralnej. |
Literatura: |
Ćwiczenia z biochemii. Praca zbiorowa pod redakcją L. Kłyszejko-Stefanowicz. PWN, Warszawa, wydanie dowolne. Berg J., Tymoczko J., Stryer L., Biochemia, PWN Warszawa, 2005. Kączkowski J., Biochemia roślin, PWN Warszawa, wydanie dowolne. |
Efekty uczenia się: |
Biotechnologia Wykazuje znajomość podstawowych technik i narzędzi wykorzystywanych w badaniach metabolitów roślinnych i rozumie znaczenie pracy doświadczalnej w biotechnologii oraz potrafi opisać znaczenie analiz molekularnych w badaniach biologicznych. (K_W04) Ma wiedzę dotyczącą wykorzystania technicznych i technologicznych aspektów biotechnologii, zwłaszcza w zakresie otrzymywania i analizowania substancji roślinnych. (K_W05) Rozumie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. (K_W09) Stosuje podstawowe techniki, właściwe dla biochemii roślin. (K_U01) Przeprowadza proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod okiem opiekuna. (K_U04) Wykonuje w laboratorium proste pomiary fizycznochemiczne lub/i biologiczne oraz dokonuje obserwacji, oraz stosuje, na poziomie podstawowym, metody matematyczne do opisu zjawisk i analizy danych. (K_U05) Wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych z różnych źródeł. (K_U06) Wykazuje umiejętność krytycznego opracowania wybranego problemu naukowego w formie pisemnego referatu, z poprawną dokumentacją. (K_U07) Wykazuje umiejętność pozyskania i charakterystyki materiału roślinnego. (K_U08) Wykazuje odpowiedzialność za własną pracę i powierzony sprzęt; wykazuje poszanowanie pracy własnej i innych. (K_K03) Wykazuje zdolność do efektywnej pracy w zespole. (K_K04) Rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu informacji o nowych osiągnięciach biotechnologii, zwłaszcza w zakresie biochemii roślin, i potrafi przekazać te informacje w sposób zrozumiały. (K_K06) |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunki zaliczenia ćwiczeń: Wykonanie wszystkich zadań laboratoryjnych przydzielonych przez prowadzących, przygotowanie pisemnych sprawozdań z wykonanych ćwiczeń (obejmujących opracowanie wyników eksperymentów i ich interpretację). Warunki zaliczenia egzaminu: Egzamin pisemny (opisowy, pytania otwarte). Do egzaminu mogą przystąpić jedynie studenci, którzy zaliczyli ćwiczenia. Warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie co najmniej 50% punktów. |
Praktyki zawodowe: |
Brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-19 - 2024-06-16 |
Przejdź do planu
PN LAB
LAB
WT LAB
LAB
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 90 godzin, 24 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Marek Długosz, Anna Szakiel | |
Prowadzący grup: | Marek Długosz, Monika Kamińska, Cezary Pączkowski, Anna Szakiel | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.