Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy chowu i hodowli zwierząt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2500-PL-SPZ-OB2L-3
Kod Erasmus / ISCED: 14.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0313) Psychologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Podstawy chowu i hodowli zwierząt
Jednostka: Wydział Psychologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 6.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Charakterystyka dominujących w produkcji krajowej gatunków i ras zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Kierunki użytkowania i systemy utrzymania wybranych gatunków zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu. Znaczenie produkcji zwierzęcej.

Efekty uczenia się:

W zakresie wiedzy: Zna i opisuje typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich i towarzyszących, wyjaśnia zasady chowu i hodowli zwierząt, zna podstawy pracy hodowlanej, zna podstawowe zasady żywienia i konsekwencje błędów żywieniowych, opisuje i ocenia warunki utrzymania zwierząt i ich wpływ na zdrowie, użytkowość, wydajność i jakość uzyskiwanych produktów

W zakresie umiejętności: Umiejętność posługiwania się nomenklaturą zootechniczną w zakresie chowu i

hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących, wykazuje umiejętność słuchania i udzielania odpowiedzi językiem zrozumiałym, odpowiednim do sytuacji.

Dokumentuje i korzysta ze zgromadzonych informacji związanych ze zdrowiem, wydajnością i jakością produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dobrostanem zwierząt w świetle zasad wzajemnej zgodności.

W zakresie kompetencji społecznych: Wykazuje odpowiedzialność za podejmowane decyzje wobec ludzi i zwierząt gospodarskich i towarzyszących.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-19 - 2024-06-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Reinholz
Prowadzący grup: Agnieszka Boruta, Małgorzata Maśko
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Pełny opis:

Aktualna sytuacja w hodowli zwierząt, rola i znaczenie podstawowych ras zwierząt, zwierzęta w agroturystyce, alternatywne sposoby wykorzystania zwierząt gospodarskich, ochrona zdrowia zwierząt i profilaktyka chorób, podstawowe informacje dotyczące rozrodu, żywienie zwierząt, dokumentacja hodowlana

Literatura:

1. Grodzki H., (red). 2005. Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich. Wydawnictwo SGGW, Warszawa

2. Lorek M. 2002. Rekreacja ze zwierzętami. Agroturystyka, Olsztyn

3. Chrzanowski S., Łojek A., Oleksiak S. 2013 Hodowla i użytkowanie koni. Wydawnictwo SGGW, Warszawa

4. Chrzanowski S. 2014.Żywienie koni. Wydawnictwo Wieś Jutra, Warszawa

5. Monkiewicz J., Wajdzik J., 2012. Kynologia. Wiedza o psie. UWP, Wrocław

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)