Serwisy internetowe Uniwersytetu Warszawskiego | USOSownia - uniwersyteckie forum USOSoweNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Wikipedia jako źródło informacji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2700-IN-Z-WJZI Kod Erasmus / ISCED: 15.4 / (0322) Bibliotekoznawstwo, informacja naukowa i archiwistyka
Nazwa przedmiotu: Wikipedia jako źródło informacji
Jednostka: Wydział Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii
Grupy: IN Fakultety Zaoczne II stopnia
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

Przedmiotem kursu jest serwis internetowy Wikipedia w ujęciu społecznościowego systemu informacji

Pełny opis:

Zagadnienia szczegółowe

- Czy Wikipedia jest encyklopedią?

- Architektura Wikipedii

- Kryteria oceny jakości informacji w Wikipedii

- Podstawy edycji haseł w Wikipedii

Literatura:

1. Szpunar, M. (2008). Wikipedia - zbiorowa mądrość czy kolektywna głupota? E-mentor, nr 5. http://www.e-mentor.edu.pl/artykul/index/numer/27/id/589

2. Jak napisać nowy artykuł? W: Wikipedia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pomoc:Jak_napisa%C4%87_nowy_artyku%C5%82

3. Styl – poradnik dla autorów. W: Wikipedia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pomoc:Styl_%E2%80%93_poradnik_dla_autor%C3%B3w

4. Wikipedia krok po kroku. W: Wikipedia. https://pl.wikimedia.org/wiki/Plik:Wikipedia_krok_po_kroku_-_ekran.pdf

5. Kotuła. S. (2013). CZY WIKIPEDIA JEST KSIĄŻKĄ SIECIOWĄ? „FOLIA BIBLIOLOGICA” VOL. LV/LVI. http:// http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-05fe1355-0922-42d4-9839-ff4041432d75/c/czas2913_55_56_2013_2014_9bb.pdf

6. http://wikirank.net/

Metody i kryteria oceniania:

Ocena ciągła (bieżące przygotowanie do zajęć i aktywność)

Kontrola obecności

Końcowe zaliczenie pisemne

Praktyki zawodowe:

Brak

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.