Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Chanoyu: Japońska Droga Herbaty.cz.III

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 3600-JA-CHDHIII-OW
Kod Erasmus / ISCED: 08.9 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0229) Nauki humanistyczne (inne) Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Chanoyu: Japońska Droga Herbaty.cz.III
Jednostka: Wydział Orientalistyczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Założenia (opisowo):

Wymagana znajomość języka japońskiego po III roku japonistyki. Do wyboru dla I i II roku studiów magisterskich japonistyki.

Tryb prowadzenia:

w sali i w terenie

Skrócony opis:

Kurs dotyczący zjawiska drogi herbaty analizowanego w licznych jego aspektach, budujący na bazie wiedzy i doświadczeń zdobytych podczas zajęć Chanoyu I i Chanoyu II.

Pełny opis:

Pogłębiona analiza kanonów estetycznych chanoyu oparta na wybranych na dany semestr tekstach źródłowych. Zapoznanie się z głównymi założeniami japońskiej teorii praktyki (shugyōron) i przedstawienia/stylu (fūteiron) w ramach teorii sztuk-dróg (geidōron). Rozwijanie umiejętności praktycznych podczas zajęć w pawilonie herbacianym Kaian. Przygotowanie studentów do zaprojektowania i przeprowadzenia własnego spotkania herbacianego.

Literatura:

Varley Paul, Kumakura Isao (red.), Tea In Japan, Essays on the History of Chanoyu, University of Hawaii Press, Honolulu 1989

Dennis Hirota, Wind in the Pines, Asian Humanities Press, Fremont 1995

Wybrane teksty z:

Chadō koten zenshū zen 12 kan, Klasyka literatury drogi herbaty – dzieła wszystkie w 12 tomach, Tankōsha, Kyōto 1956

I inne wybrane przez prowadzącego w danym semestrze teksty źródłowe.

Efekty uczenia się:

Studenci potrafią przedstawić z wykorzystaniem terminologii tej dziedziny szczegółowe zagadnienia z historii, estetyki i filozofii drogi herbaty. W toku zajęć studenci mają okazję doświadczyć herbaty w jej tradycyjnym otoczeniu. Dzięki temu potrafią swobodniej korzystać z japońskiej tradycyjnej przestrzeni, umieją zachować się zgodnie z etykietą obowiązującą gościa podczas spotkania herbacianego, łatwiej i z większą świadomością wchodzą w relacje wpisane w japońskie środowisko kulturowe. Konieczność uczenia się elementów od starszych doświadczonych kolegów rozwija umiejętność współpracy i komunikacji, zajęcia wymagające szczególnego skupienia, wysiłku fizycznego jak i mentalnego hartują ducha, natura drogi herbaty zaś wzbudza w studentach otwarcie na drugiego, współczucie, wzajemne zrozumienie, poczucie więzi.

Po ukończeniu kursu przewidzianego programem student:

Wiedza

Zna:

– szczegółowe zagadnienia z zakresu sztuki i estetyki Japonii (K_W08);

– złożoność natury języka japońskiego jego miejsca i znaczenia w kontekście kultury i historii państw azjatyckich (K_W13);

– różnorodność językową i jej wpływ na sytuację kulturową i polityczną świata (K_W14);

– podstawowe zagadnienia dotyczące współczesnego życia kulturalnego Japonii (K_W16);

– stan badań w zakresie wybranej problematyki kultury Japonii (K_W17);

– podstawowe metody analizy i interpretacji różnych wytworów kultury właściwe dla wybranych teorii i szkół badawczych w zakresie studiów nad kulturą oraz literaturoznawstwa, językoznawstwa, filozofii, religioznawstwa i historii (K_W18);

– podstawowe metody analizy i interpretacji różnych wytworów kultury właściwe dla rodzimej tradycji Japonii (K_W19)

Umiejętności

Potrafi:

– czytać, analizować i interpretować teksty literackie i inne dzieła twórczości kulturalnej Japonii (film, prasa, piśmiennictwo o charakterze społecznym) prawidłowo umieszczając je w kontekście kulturowym (K_U06);

– zastosować wiedzę z zakresu problematyki społeczno-kulturowej Japonii w typowych sytuacjach profesjonalnych (K_U09);

– analizować i interpretować teksty źródłowe w języku japońskim (K_U13);

– poprawnie funkcjonować w środowisku językowym i kulturowym Japonii (K_U17);

– prezentować szczegółowe zagadnienia z zakresu problematyki kulturowej Japonii w języku polskim oraz w języku japońskim z uwzględnieniem tradycji intelektualnej Japonii (K_U21);

– posiada umiejętność formułowania w mowie i piśmie własnych opinii i wniosków w języku polskim oraz w języku japońskim (K_U22);

Kompetencje

Jest gotów do:

– uczenia się przez całe życie (K_K01);

– współdziałania i pracy w grupie oraz do nawiązywania kontaktów i budowania relacji społecznych (K_K02);

– nawiązywania kontaktów i współdziałania z przedstawicielami odmiennych kultur (K_K03);

– uświadamiania innym odmienności kulturowej i jej źródeł religijnych, filozoficznych, obyczajowych i historycznych oraz jej znaczenia dla rozumienia współczesnego świata (K_K05);

– prowadzenia dialogu międzykulturowego (K_K06);

– uświadamiania znaczenia kultury japońskiej w kulturze światowej (K_K07);

– działania na rzecz udostępniania i promowania spuścizny kulturowej i językowej Japonii (K_K08)

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ustne i praktyczne

Ocena ciągła (przygotowanie do zajęć i aktywność)

Kontrola obecności (dopuszczalne dwie nieobecności w semestrze)

Możliwe zaliczenie w terminie zerowym

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)