Bioczujniki
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1200-2MON4Z |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.3
|
Nazwa przedmiotu: | Bioczujniki |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: | |
Strona przedmiotu: | http://www.chem.uw.edu.pl/people/RKoncki/dydaktyka.html |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | monograficzne |
Założenia (opisowo): | wprowadzenie do biosensoryki: poznanie rodzajów, działania i zastosowań bioczujników |
Tryb prowadzenia: | w sali |
Skrócony opis: |
Po zakończeniu nauki w ramach tego przedmiotu student powinien znać definicje i klasyfikacje bioczujników, umieć opisać zasadę ich działania oraz sposoby ich konstrukcji, a także przedstawić przykłady zastosowań analitycznych |
Pełny opis: |
Procesy biochemicznego rozpoznawania molekularnego i metody przetwarzania sygnału analitycznego w bioczujnikach. Metody immobilizacji elementów rozpoznania molekularnego - metody konstruowania bioczujników. Rodzaje bioczujników, zasada działania, porównanie. Zastosowanie - analityka biomedyczna, kliniczna, środowiskowa, farmaceutyczna, przemysłowa. Nowe kierunki rozwoju w dziedzinie bioczujników (immunosensory, genosensory). |
Literatura: |
1.W.Wróblewski, Z.Brzózka, "Sensory chemiczne", Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1999 2.A. Hulanicki, "Współczesna chemia analityczna. Wybrane zagadnienia", PWN Warszawa 2001 (rozdział 15 - czujniki chemiczne). |
Efekty uczenia się: |
wiedza o rozdzajach biosensorów, zasadach ich działania i o praktycznych zastowaniach bioanalitycznych |
Metody i kryteria oceniania: |
egzamin ustny |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.