Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Bioczujniki

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1200-2MON4Z
Kod Erasmus / ISCED: 13.3 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0531) Chemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Bioczujniki
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy:
Strona przedmiotu: http://www.chem.uw.edu.pl/people/RKoncki/dydaktyka.html
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

monograficzne

Założenia (opisowo):

wprowadzenie do biosensoryki: poznanie rodzajów, działania i zastosowań bioczujników

Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

Po zakończeniu nauki w ramach tego przedmiotu student powinien znać definicje i klasyfikacje bioczujników, umieć opisać zasadę ich działania oraz sposoby ich konstrukcji, a także przedstawić przykłady zastosowań analitycznych

Pełny opis:

Procesy biochemicznego rozpoznawania molekularnego i metody przetwarzania sygnału analitycznego w bioczujnikach. Metody immobilizacji elementów rozpoznania molekularnego - metody konstruowania bioczujników. Rodzaje bioczujników, zasada działania, porównanie. Zastosowanie - analityka biomedyczna, kliniczna, środowiskowa, farmaceutyczna, przemysłowa. Nowe kierunki rozwoju w dziedzinie bioczujników (immunosensory, genosensory).

Literatura:

1.W.Wróblewski, Z.Brzózka, "Sensory chemiczne", Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1999

2.A. Hulanicki, "Współczesna chemia analityczna. Wybrane zagadnienia", PWN Warszawa 2001 (rozdział 15 - czujniki chemiczne).

Efekty uczenia się:

wiedza o rozdzajach biosensorów, zasadach ich działania i o praktycznych zastowaniach bioanalitycznych

Metody i kryteria oceniania:

egzamin ustny

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)