Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Sustainable tourism (ERASMUS)

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1900-ERASMUS-STR
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Sustainable tourism (ERASMUS)
Jednostka: Wydział Geografii i Studiów Regionalnych
Grupy: Przedmioty dla studentów ERASMUSA
Przedmioty dla studentów programu ERASMUS, sem. letni
Punkty ECTS i inne: 6.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Rodzaj przedmiotu:

ogólnouniwersyteckie

Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

This course is a general introduction to the concept of sustainable tourism. It aims to explore key issues of the concept from geographical perspective.

Pełny opis:

Tourism forms an important part of contemporary lifestyle, bringing as much as 10% of the global GDP. Apart from numerous benefits it brings also serious environmental and cultural threats. This course will present sustainable tourism as a complex, multiscale system that attempts to minimize negative effects and maximize positive aspects of traveling. The concept will be critically discussed using a range of examples from different parts of the world. Concepts of community based tourism, ecotourism, nature tourism, heritage tourism and regenerative tourism will be introduced as a framework to discuss the selected aspects of sustainability in tourism, including nature conservation, cultural diversity and human well-being.

Literatura:

Fennell, D. A., & Cooper, C. (2020). Sustainable tourism: Principles, contexts and practices Channel View Publications.

Weaver, D. (2020). Advanced introduction to sustainable tourism., Edward Elgar Publishing

More sources will be given during the course.

Efekty uczenia się:

A student understands the concept of sustainable tourism. They can describe main challenges for sustainable tourism development and are able to discuss them referring to various geographical settings and forms of tourism.

Metody i kryteria oceniania:

1. During the course: student's active participation in the classes is expected - asking questions, offering examples from their experience, etc.

2. Final written test.

3. Final grade: active participation (incl. presentation extra credit) 40%, written test 60%.

Praktyki zawodowe:

No.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-19 - 2024-06-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Sylwia Kulczyk
Prowadzący grup: Sylwia Kulczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-17 - 2025-06-08
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Sylwia Kulczyk
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)