Practical Italian
General data
Course ID: | 3321-Z1N19PNJW |
Erasmus code / ISCED: |
09.0
|
Course title: | Practical Italian |
Name in Polish: | Praktyczna nauka języka włoskiego |
Organizational unit: | Department of Italian Studies |
Course groups: |
(in Polish) Praktyczna Nauka Języka Włoskiego dla studentów studiów I roku I stopnia |
ECTS credit allocation (and other scores): |
10.00
|
Language: | Polish |
Type of course: | obligatory courses |
Short description: |
(in Polish) Cykl przedmiotów rozwijających struktury języka włoskiego na poziomie czterech podstawowych umiejętności językowych ze szczególnym naciskiem na gramatykę, leksykę oraz pragmatykę od poziomu podstawowego do poziomu B1. Przeznaczony jest dla osób, które rozpoczynają naukę języka włoskiego lub posługują się językiem włoskim na poziomie podstawowym. Zajęcia mają charakter ćwiczeń i nakierowane są na zapoznanie studentek i studentów ze słownictwem i strukturami gramatycznymi języka włoskiego do osiągnięcia poziomu B1. Podczas zajęć uczestniczki i uczestnicy pracują także nad sprawnością mówienia, słuchania, rozumienia tekstów pisanych oraz tworzenia własnych form. |
Full description: |
(in Polish) Treści programowe Główne zagadnienia gramatyczne: - czas teraźniejszy – presente indicativo, - czasowniki zwrotne – verbi riflessivi, - zaimki dzierżawcze – pronomi possessivi, - czas przeszły dokonany – passato prossimo, - zaimki osobowe biernika – pronomi diretti, - czas przeszły niedokonany – imperfetto, - czas zaprzeszły – trapassato prossimo, - zaimki osobowe celownika – pronomi indiretti, - zaimki osobowe połączone – pronomi combinati, - tryb przypuszczający – condizionale presente, - tryb rozkazujący – imperativo. Główne zagadnienia leksykalne: - ja i moi bliscy (prezentacja, opis wyglądu i charakteru, pochodzenie, zawody), - czas wolny (hobby, czynności dnia codziennego), - zjawiska atmosferyczne, pory roku, miesiące, czas, - dom (relacje rodzinne, opis domu i jego wyposażenia, obowiązki domowe), - podróże (hotel, środki transportu, wyjazdy zimowe), - gastronomia (lokale gastronomiczne we Włoszech, gotowanie), - nieprzewidziane wydarzenia (kradzież, wypadek), - zakupy (spożywcze, odzieżowe, kosmetyczne), - media (telewizja, kino), - miasto: (miejsca publiczne, orientacja w mieście), - uniwersytet, - nowe technologie, - zdrowie (części ciała, w aptece), - wakacje letnie. Funkcje językowe i komunikacyjne: - mówienie o gustach, przyzwyczajeniach, umiejętnościach i ich braku, - opisywanie osób, miejsc, uczuć, - opowiadanie o wydarzeniach w czasie przeszłym, relacjonowanie wydarzeń, wypadków, - wyrażanie radości, żalu, zdziwienia, pragnień, zgody lub jej braku, - przedstawienie własnej opinii, - rozkazywanie, zakazywanie, - proszenie i udzielanie rad, - proszenie o pozwolenie (dawanie go i odmawianie), przysługę, - składanie życzeń, gratulacji, - aktywne wykorzystywanie słownictwa z zakresu omawianych bloków tematycznych we wszystkich kompetencjach językowych (mówienie, słuchanie, pisanie, czytanie). |
Bibliography: |
(in Polish) - T. Marin, S. Magnelli, Nuovissimo Progetto Italiano 1, Corso di lingua e civiltà italiana. Livello elementare (A1-A2), Libro dello studente + Quaderno degli esercizi, Edilingua 2019; - C. Ghezzi i in., Nuovo Contatto, Loescher Editore 2017, Kurs A1, A2, B1; - M. La Grassa, L'italiano all'università, Edilingua 2011, Kurs A1-A2, B1; - C. Guastalla, Giocare con la scrittura, Alma Edizioni 2012; - inne podręczniki, materiały i pomoce naukowe wskazane przez prowadzącego zajęcia. |
Learning outcomes: |
(in Polish) Umiejętności: absolwent potrafi - planować i organizować pracę, współdziałać w zespole wykorzystując język włoski (K_U08); - posługiwać się językiem włoskim na poziomie C1 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego (K_U09) Kompetencje społeczne: absolwent jest gotów do - krytycznej oceny własnej wiedzy i umiejętności, w szczególności w obrębie włoskiego obszaru językowego (K_K01); - ciągłego doskonalenia się i rozwoju swoich umiejętności językowych (K_K01). |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Warunkiem zaliczenia jest obecność na zajęciach (w jednym semestrze dozwolone są 2 nieobecności nieusprawiedliwione; aby uzyskać zaliczenie, student musi być obecny na min. 60% zajęć, licząc w tym również zwolnienia lekarskie). Na ocenę końcową składają się: aktywność podczas zajęć, prace domowe oraz oceny z testów (po każdym rozdziale przewidziany jest test; student musi uzyskać zaliczenie ze wszystkich testów) i kartkówek. |
Classes in period "Academic year 2023/24" (past)
Time span: | 2023-10-01 - 2024-06-16 |
Navigate to timetable
MO CW
TU CW
W TH CW
CW
CW
FR |
Type of class: |
Classes, 300 hours
|
|
Coordinators: | Aleksandra Pogońska-Baranowska | |
Group instructors: | Piotr Białecki, Dominik Kowalczyk, Aneta Wielgosz | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
Grading
Classes - Graded test |
Classes in period "Academic year 2024/25" (in progress)
Time span: | 2024-10-01 - 2025-06-08 |
Navigate to timetable
MO TU CW
CW
W TH CW
CW
CW
CW
FR |
Type of class: |
Classes, 300 hours
|
|
Coordinators: | Piotr Białecki | |
Group instructors: | Dominik Kowalczyk, Julia Okołowicz-Szumowska, Tomasz Skocki, Aneta Wielgosz | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
Grading
Classes - Graded test |
Copyright by University of Warsaw.