University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Entrepreneurship

General data

Course ID: 2600-PRZED-OG
Erasmus code / ISCED: 04.0 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0410) Business and administration, not further defined The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Entrepreneurship
Name in Polish: Przedsiębiorczość
Organizational unit: Faculty of Management
Course groups: (in Polish) Przedmioty ogólnouniwersyteckie Wydziału Zarządzania realizowane w CENT
Entrepreneurship
General university courses
General University Courses in Faculty of Management
General university courses in the social sciences
ECTS credit allocation (and other scores): 4.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Type of course:

general courses

Prerequisites (description):

(in Polish) Przedmiot realizowany zdalnie.



Zajęcia nie są przeznaczone dla studentów Wydziału Zarządzania UW.


Aby zajęcia ruszyły na przedmiot musi się zapisać minimum 20 osób.


Mode:

Remote learning

Short description: (in Polish)

Celem przedmiotu jest zaprezentowanie aktualnych problemów i nowoczesnych koncepcji przedsiębiorczości studentom zdobywającym wiedzę na kierunkach niezwiązanych z ekonomią i zarządzaniem. W szczególności poruszane są takie zagadnienia jak: uwarunkowania działań przedsiębiorczych, proces przedsiębiorczy, kompetencje przedsiębiorcze.

 Predyspozycje i cechy przedsiębiorcze

 Wiedza i umiejętności przedsiębiorców; źródła wiedzy formalne i nieformalne

 Sposoby uczenia się przedsiębiorców

 Budowanie relacji: networking

Wszystkie omawiane zagadnienia będą ilustrowane praktycznymi przykładami dostosowanymi do potrzeb i specyfiki słuchaczy (studenci kierunków niezwiązanych z ekonomią i zarządzaniem).

Osiągniecie celów to ok. 30 godz. pracy studentów.

Full description: (in Polish)

Przedmiot prezentuje podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości i ich praktyczną aplikację. W trakcie zajęć zostaną omówione, a także przećwiczone w praktyce (ćwiczenia, studia przypadków) następujące zagadnienia:

- pojęcie przedsiębiorczości; uwarunkowania i stan przedsiębiorczości w Polsce

- uwarunkowania działalności start-up’ów

- szansa, zespół, zasoby jako elementy procesu przedsiębiorczego

- proces przedsiębiorczy: od szansy do przedsiębiorstwa:

 Szansa – istota, sposoby identyfikacji; skąd się biorą pomysły na biznes i jak można je oceniać

 Innowacje – rodzaje, źródła; elementy zarządzania innowacjami

 Definiowanie koncepcji biznesu: model biznesowy i jego główne składniki

 Organizacyjne aspekty rozpoczynania działalności gospodarczej

- Kompetencje przedsiębiorcze: pojęcie, diagnozowanie, doskonalenie:

 Predyspozycje i cechy przedsiębiorcze

 Wiedza i umiejętności przedsiębiorców; źródła wiedzy formalne i nieformalne

 Sposoby uczenia się przedsiębiorców

 Budowanie relacji: networking

Wszystkie omawiane zagadnienia będą ilustrowane praktycznymi przykładami dostosowanymi do potrzeb i specyfiki słuchaczy (studenci kierunków niezwiązanych z ekonomią i zarządzaniem).

Osiągniecie celów to ok. 30 godz. pracy studentów.

 Budowanie relacji: networking

Wszystkie omawiane zagadnienia będą ilustrowane praktycznymi przykładami dostosowanymi do potrzeb i specyfiki słuchaczy (studenci kierunków niezwiązanych z ekonomią i zarządzaniem).

Blok przeznaczony jest dla studentów wszystkich kierunków z wyjątkiem tych oferowanych przez Wydział Zarządzania i Nauk Ekonomicznych.

Warunkiem uczestnictwa na przedmiocie „Biznesplan” jest równoległe uczestnictwo co najmniej w jednym z pozostałych przedmiotów oferowanych w Bloku Przedsiębiorczość.

Studenci uczestniczący w całym bloku otrzymują świadectwo jego ukończenia wystawione przez Centrum Nowych Technologii UW. Warunkiem otrzymania świadectwa jest zaliczenie co najmniej 4 z 7 niżej wymienionych przedmiotów.

W skład bloku Przedsiębiorczość wchodzą następujące przedmioty:

1. Przedsiębiorczość

2. Biznesplan

3. Programy i instrumenty wspierania działalności gospodarczej

4. Budowanie pozycji rynkowej małej firmy

5. Prawne aspekty zakładania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej

6. Rachunkowość i finanse w małej firmie

7. Komercjalizacja wiedzy: teoria i praktyka

Aby zajęcia ruszyły na przedmiot musi się zapisać minimum 12 osób.

Osiągnięcie celów to ok. 30 godzin pracy studenta.

Bibliography: (in Polish)

Literatura podstawowa:

1. Glinka, B. i Gudkova, S. 2011, Przedsiębiorczość, Warszawa: Wolters Kluwer.

2. Osterwalder, A. i Pigneur, Y. 2012 Tworzenie modeli biznesowych. Warszawa: One Press.

Materiały dostarczone przez prowadzących zajęcia.

Learning outcomes: (in Polish)

Po ukończeniu Przedmiotu osiągnięte zostaną efekty w następujących obszarach:

• Wiedza; student:

o Zna podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

o Wie, jakie są uwarunkowania przedsiębiorczości w Polsce

o Wie, jaka jest istota procesu przedsiębiorczego

o Wie, co to są szansy rynkowe i jakie są sposoby ich identyfikacji

o Zna pojęcie innowacji i identyfikuje różne rodzaje i źródła innowacji

o Wie, co to jest model biznesowy i jakie są jego składowe

o Zna organizacyjne aspekty rozpoczynania działalności gospodarczej

o Zna pojęcie kompetencji przedsiębiorczych i określa jakie są składowe kompetencji

• Umiejętności:

o Potrafi analizować zależności pomiędzy elementami procesu przedsiębiorczego

o Potrafi identyfikować i oceniać szanse rynkowe

o Potrafi zaprojektować ogólny proces zarządzania innowacjami

o Potrafi stworzyć model biznesowy dla nowego przedsięwzięcia

o Potrafi wykorzystać dostępne źródła informacji dotyczące rozpoczynania działalności gospodarczej

o Umie zdiagnozować własne kompetencje przedsiębiorcze i potrafi zaprojektować i zrealizować działania służące ich podnoszeniu

• Kompetencje społeczne:

o Potrafi w bardziej świadomy sposób budować społeczne relacje (networking)

o Wie, jakie jest znaczenie zespołu w procesie przedsiębiorczym

o Doskonali swoje umiejętności pracy w grupie

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Zaliczenie przedmiotu wymaga aktywnego udziału w zajęciach, prac indywidualnych i wykonywanych w grupach ćwiczeń

Ocena ciągła.

Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-01-28
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Seminar, 30 hours more information
Coordinators: Joanna Chlebiej, Paweł Kłobukowski
Group instructors: (unknown)
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Grading
Seminar - Grading
Notes: (in Polish)

Zajęcia nie są przeznaczone dla studentów Wydziału Zarządzania UW.

Aby zajęcia ruszyły na przedmiot musi się zapisać minimum 25 osób.

Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)

Time span: 2024-02-19 - 2024-06-16
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Seminar, 30 hours more information
Coordinators: Joanna Chlebiej, Paweł Kłobukowski, Karina Sachpazidu
Group instructors: Karina Sachpazidu
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Grading
Seminar - Grading

Classes in period "Winter semester 2024/25" (future)

Time span: 2024-10-01 - 2025-01-26
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Seminar, 30 hours more information
Coordinators: Joanna Chlebiej, Paweł Kłobukowski, Karina Sachpazidu
Group instructors: Joanna Chlebiej, Karina Sachpazidu
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Grading
Seminar - Grading
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)