University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Anthropology of Drugs

General data

Course ID: 3102-MAUZ
Erasmus code / ISCED: 14.7 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0314) Sociology and cultural studies The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Anthropology of Drugs
Name in Polish: Antropologia używek. Rola napojów alkoholowych i innych narkotyków rekreacyjnych w kulturze
Organizational unit: Institute of Ethnology and Cultural Anthropology
Course groups: (in Polish) Przedmioty etnograficzne do wyboru
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Type of course:

optional courses

Short description: (in Polish)

Tematyka zajęć nie będzie ograniczać się wyłącznie do napojów alkoholowych, ale obejmie także kawę i mało znany w Polsce khat. Literatura przedmiotu koncentrować się będzie wokół przykładów z Kaukazu, Bliskiego Wschodu i Afryki, choć z odniesieniami także do Polski i Europy.

Full description: (in Polish)

Problematyka związana z tzw. używkami jest już od lat przedmiotem wielu studiów i analiz w ramach antropologii społecznej i kulturowej. Ich konsumpcja i związane nimi rytuały, fascynacja bądź uprzedzenia wydają się być częścią „natury człowieka”. Tematyka ta rzadko jednak jest przedmiotem zajęć uniwersyteckich mimo, że może być rozpatrywana nie tylko z medycznej czy psychologicznej perspektywy, ale również z kulturowego, ekonomicznego, politologicznego czy tożsamościowego punktu widzenia mając we wszystkich tych sferach niekiedy ogromne znaczenie. W trakcie niniejszego konwersatorium spróbujemy odpowiedzieć m.in. na pytania dlaczego w różnych kulturach są różne ograniczenia lub zakazy ich spożywania? Skąd bierze się zwyczaj dzielenia się nimi i wzajemności? Na czym polega ich funkcja integracyjna?

Tematyka zajęć nie będzie ograniczać się wyłącznie do napojów alkoholowych, ale obejmie także kawę i mało znany w Polsce khat. Literatura przedmiotu koncentrować się będzie wokół przykładów z Kaukazu, Bliskiego Wschodu i Afryki, choć z odniesieniami także do Polski i Europy.

W ramach proponowanych zajęć przewiduje się również wyjścia do muzeów i spotkanie z gruzińskim sommelierem oraz uczestnictwo w konferencji. Prawdopodobnie te dodatkowe zajęcia będą musiały odbywać się poza wyznaczonymi dla konwersatorium godzinami.

Bibliography:

R. J. Braidwood, et al., 1953, Did man once live by beer alone?, „American Anthropologist”, vol. 55, s. 515-526.

S. Charters, Wine and Society. The Social and Cultural Context of a Drink, Oxford 2006.

M. Cengiz Yildiz, Türk Kültür Tarihinde Kahve ve Kahvehane - Coffee and Coffee-House in Turkish Culture History, 18 June 2018.

M. Douglas (ed.), 1987, Constructive drinking: perspectives on drink from anthropology, Cambridge University Press. „Central European Journal of Medeicine”2007 379–391

Hansen P., The ambiguity of khat in Somaliland, „Journal of Ethnopharmacology” 132, 2010, s. 590–599.

P. A. McAllister, Xhosa Beer Drinking Rituals, Durham 2006.

Mohammed al-Tayeb, Al-Indaya Dar Ettiba, Khartoum, 1974.

Rudgley R., The Alchemy of Culture: Intoxicants in Society, British Museum Press, London 1994.

N. Rapport, Natura ludzka: założenie i nadzieja antropologii, tłum. O. Kaczmarek i P. Stankiewicz, „Teksty drugie”, nr 1, 2018, s. 201–221.

SIRC (The Social Issues Research Centre), 1998, Social and cultural aspects of drinking. A report to the European Commission.

C. M. Tucker, Coffee Culture.Local Experiences, Global Connections, Routledge 2017.

Weir S., Qat in Yemen: Consumption and Social Change, British Museum Press, London, 1985.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Aktywność na zajęciach, przygotowanie referatu

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)