Potrawy i tradycje kuchni węgierskiej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 3320-LPTKW-OG |
Kod Erasmus / ISCED: |
09.0
|
Nazwa przedmiotu: | Potrawy i tradycje kuchni węgierskiej |
Jednostka: | Katedra Hungarystyki |
Grupy: |
Przedmioty ogólnouniwersyteckie humanistyczne Przedmioty ogólnouniwersyteckie na Uniwersytecie Warszawskim |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | ogólnouniwersyteckie |
Tryb prowadzenia: | w sali |
Skrócony opis: |
Kurs przedstawia charakterystykę kuchni węgierskiej, typowe potrawy węgierskie, wyjaśnia ich pochodzenie oraz znaczenie ich nazw. |
Pełny opis: |
Kurs ma na celu zapoznać studentów z tradycyjnymi potrawami kuchni węgierskiej i przybliżyć im nazwy węgierskich specjalności. Kurs obejmuje następujące tematy: Historia kuchni węgierskiej w zarysie – potrawy na dworze królewskim. Kuchnia pasterska (typowe dania pasterzy, żniwiarzy, zbieraczy winogron). Tradycje kuchni węgierskiej (świniobicie, kociołkowanie, pieczenie słoniny). Typowe ciastka i wypieki węgierskie. Potrawy na stole weselnym. Węgierskie potrawy świąteczne (Wielkanoc, Wigilia, Sylwester, Nowy Rok) Nowe trendy w kuchni węgierskiej – zdrowa żywność, wegetarianizm i weganizm na Węgrzech (tzw. kuchnia reform). Ciekawostki językowe nazw potraw węgierskich. Znani węgierscy kucharze, cukiernicy i restauratorzy. Węgierskie blogi kulinarne. |
Literatura: |
Makłowicz, R. (2006). Smak Węgier. Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak. Molnár, K., Olszański, T. (2003). Na węgierskim stole. Pysznie i domowo. Warszawa: Studio EMKA. Olszański, T. (2011). Nobel dla papryki. Warszawa: Studio EMKA. Pawłowska, A. M. (2005). Węgry od kuchni. Warszawa: AWM. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu kursu student wie, co charakteryzuje kuchnię węgierską oraz co różni ją od kuchni innych narodów europejskich. Zna typowe węgierskie potrawy i wypieki, wie co oznaczają ich nazwy i jakie jest ich pochodzenie. Potrafi wymienić dania tradycyjne jak i te wyznaczające najnowsze trendy w kuchni węgierskiej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wymagana jest obecność na zajęciach. Kurs kończy się testem pisemnym. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-19 - 2024-06-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR KON
CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin, 24 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katalin Török | |
Prowadzący grup: | Katalin Török | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
|
Tryb prowadzenia: | w sali |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.