Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Potrawy i tradycje kuchni węgierskiej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 3320-LPTKW-OG
Kod Erasmus / ISCED: 09.0 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0231) Języki obce Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Potrawy i tradycje kuchni węgierskiej
Jednostka: Katedra Hungarystyki
Grupy: Przedmioty ogólnouniwersyteckie humanistyczne
Przedmioty ogólnouniwersyteckie na Uniwersytecie Warszawskim
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

ogólnouniwersyteckie

Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

Kurs przedstawia charakterystykę kuchni węgierskiej, typowe potrawy węgierskie, wyjaśnia

ich pochodzenie oraz znaczenie ich nazw.

Pełny opis:

Kurs ma na celu zapoznać studentów z tradycyjnymi potrawami kuchni węgierskiej i

przybliżyć im nazwy węgierskich specjalności. Kurs obejmuje następujące tematy:

 Historia kuchni węgierskiej w zarysie – potrawy na dworze królewskim.

 Kuchnia pasterska (typowe dania pasterzy, żniwiarzy, zbieraczy winogron).

 Tradycje kuchni węgierskiej (świniobicie, kociołkowanie, pieczenie słoniny).

 Typowe ciastka i wypieki węgierskie.

 Potrawy na stole weselnym.

 Węgierskie potrawy świąteczne (Wielkanoc, Wigilia, Sylwester, Nowy Rok)

 Nowe trendy w kuchni węgierskiej – zdrowa żywność, wegetarianizm i weganizm na

Węgrzech (tzw. kuchnia reform).

 Ciekawostki językowe nazw potraw węgierskich.

 Znani węgierscy kucharze, cukiernicy i restauratorzy.

 Węgierskie blogi kulinarne.

Literatura:

 Makłowicz, R. (2006). Smak Węgier. Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak.

 Molnár, K., Olszański, T. (2003). Na węgierskim stole. Pysznie i domowo. Warszawa:

Studio EMKA.

 Olszański, T. (2011). Nobel dla papryki. Warszawa: Studio EMKA.

 Pawłowska, A. M. (2005). Węgry od kuchni. Warszawa: AWM.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu kursu student wie, co charakteryzuje kuchnię węgierską oraz co różni ją od

kuchni innych narodów europejskich. Zna typowe węgierskie potrawy i wypieki, wie co

oznaczają ich nazwy i jakie jest ich pochodzenie. Potrafi wymienić dania tradycyjne jak i te

wyznaczające najnowsze trendy w kuchni węgierskiej.

Metody i kryteria oceniania:

Wymagana jest obecność na zajęciach. Kurs kończy się testem pisemnym.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-19 - 2024-06-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin, 24 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Katalin Török
Prowadzący grup: Katalin Török
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Tryb prowadzenia:

w sali

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)