Dishes and traditions of Hungarian cuisine
General data
Course ID: | 3320-LPTKW-OG |
Erasmus code / ISCED: |
09.0
|
Course title: | Dishes and traditions of Hungarian cuisine |
Name in Polish: | Potrawy i tradycje kuchni węgierskiej |
Organizational unit: | Department of Hungarian Studies |
Course groups: |
General university courses General university courses in the humanities |
ECTS credit allocation (and other scores): |
3.00
|
Language: | Polish |
Type of course: | general courses |
Mode: | Classroom |
Short description: |
(in Polish) Kurs przedstawia charakterystykę kuchni węgierskiej, typowe potrawy węgierskie, wyjaśnia ich pochodzenie oraz znaczenie ich nazw. |
Full description: |
(in Polish) Kurs ma na celu zapoznać studentów z tradycyjnymi potrawami kuchni węgierskiej i przybliżyć im nazwy węgierskich specjalności. Kurs obejmuje następujące tematy: Historia kuchni węgierskiej w zarysie – potrawy na dworze królewskim. Kuchnia pasterska (typowe dania pasterzy, żniwiarzy, zbieraczy winogron). Tradycje kuchni węgierskiej (świniobicie, kociołkowanie, pieczenie słoniny). Typowe ciastka i wypieki węgierskie. Potrawy na stole weselnym. Węgierskie potrawy świąteczne (Wielkanoc, Wigilia, Sylwester, Nowy Rok) Nowe trendy w kuchni węgierskiej – zdrowa żywność, wegetarianizm i weganizm na Węgrzech (tzw. kuchnia reform). Ciekawostki językowe nazw potraw węgierskich. Znani węgierscy kucharze, cukiernicy i restauratorzy. Węgierskie blogi kulinarne. |
Bibliography: |
(in Polish) Makłowicz, R. (2006). Smak Węgier. Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak. Molnár, K., Olszański, T. (2003). Na węgierskim stole. Pysznie i domowo. Warszawa: Studio EMKA. Olszański, T. (2011). Nobel dla papryki. Warszawa: Studio EMKA. Pawłowska, A. M. (2005). Węgry od kuchni. Warszawa: AWM. |
Learning outcomes: |
(in Polish) Po ukończeniu kursu student wie, co charakteryzuje kuchnię węgierską oraz co różni ją od kuchni innych narodów europejskich. Zna typowe węgierskie potrawy i wypieki, wie co oznaczają ich nazwy i jakie jest ich pochodzenie. Potrafi wymienić dania tradycyjne jak i te wyznaczające najnowsze trendy w kuchni węgierskiej. |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Wymagana jest obecność na zajęciach. Kurs kończy się testem pisemnym. |
Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)
Time span: | 2024-02-19 - 2024-06-16 |
Navigate to timetable
MO TU W KON
TH FR |
Type of class: |
Seminar, 30 hours, 24 places
|
|
Coordinators: | Katalin Török | |
Group instructors: | Katalin Török | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
Grading
Seminar - Grading |
|
Mode: | Classroom |
Copyright by University of Warsaw.