University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Dishes and traditions of Hungarian cuisine

General data

Course ID: 3320-LPTKW-OG
Erasmus code / ISCED: 09.0 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0231) Language acquisition The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Dishes and traditions of Hungarian cuisine
Name in Polish: Potrawy i tradycje kuchni węgierskiej
Organizational unit: Department of Hungarian Studies
Course groups: General university courses
General university courses in the humanities
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: Polish
Type of course:

general courses

Mode:

Classroom

Short description: (in Polish)

Kurs przedstawia charakterystykę kuchni węgierskiej, typowe potrawy węgierskie, wyjaśnia

ich pochodzenie oraz znaczenie ich nazw.

Full description: (in Polish)

Kurs ma na celu zapoznać studentów z tradycyjnymi potrawami kuchni węgierskiej i

przybliżyć im nazwy węgierskich specjalności. Kurs obejmuje następujące tematy:

 Historia kuchni węgierskiej w zarysie – potrawy na dworze królewskim.

 Kuchnia pasterska (typowe dania pasterzy, żniwiarzy, zbieraczy winogron).

 Tradycje kuchni węgierskiej (świniobicie, kociołkowanie, pieczenie słoniny).

 Typowe ciastka i wypieki węgierskie.

 Potrawy na stole weselnym.

 Węgierskie potrawy świąteczne (Wielkanoc, Wigilia, Sylwester, Nowy Rok)

 Nowe trendy w kuchni węgierskiej – zdrowa żywność, wegetarianizm i weganizm na

Węgrzech (tzw. kuchnia reform).

 Ciekawostki językowe nazw potraw węgierskich.

 Znani węgierscy kucharze, cukiernicy i restauratorzy.

 Węgierskie blogi kulinarne.

Bibliography: (in Polish)

 Makłowicz, R. (2006). Smak Węgier. Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak.

 Molnár, K., Olszański, T. (2003). Na węgierskim stole. Pysznie i domowo. Warszawa:

Studio EMKA.

 Olszański, T. (2011). Nobel dla papryki. Warszawa: Studio EMKA.

 Pawłowska, A. M. (2005). Węgry od kuchni. Warszawa: AWM.

Learning outcomes: (in Polish)

Po ukończeniu kursu student wie, co charakteryzuje kuchnię węgierską oraz co różni ją od

kuchni innych narodów europejskich. Zna typowe węgierskie potrawy i wypieki, wie co

oznaczają ich nazwy i jakie jest ich pochodzenie. Potrafi wymienić dania tradycyjne jak i te

wyznaczające najnowsze trendy w kuchni węgierskiej.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Wymagana jest obecność na zajęciach. Kurs kończy się testem pisemnym.

Classes in period "Summer semester 2023/24" (in progress)

Time span: 2024-02-19 - 2024-06-16
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Seminar, 30 hours, 24 places more information
Coordinators: Katalin Török
Group instructors: Katalin Török
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Grading
Seminar - Grading
Mode:

Classroom

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)