University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Italian Culture and Society

General data

Course ID: 3321-Z22F04-OG
Erasmus code / ISCED: 09.0 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0231) Language acquisition The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Italian Culture and Society
Name in Polish: Kultura i społeczeństwo Włoch
Organizational unit: Department of Italian Studies
Course groups: General university courses
General university courses
General university courses in the humanities
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Type of course:

general courses

Mode:

Classroom

Short description:

The purpose of the course is to present the culture and society of contemporary Italy, including a number of topics regarding such fields as politics, media and popular culture.

Full description:

The course is dedicated to the cultural and socio-political reality of contemporary Italy. During the course many aspects regarding Italian society will be discussed, e.g. the differences between regions and the linguistic (dialectal) specificity of Italy; further on, the lessons will focus on a number of topics, such as politics and its influence on society, mass media (press and television) and various forms of popular culture (noir literature, comics, popular music etc.). The various topics and issues are all accompanied by an important recurring element: i.e., the social and cultural changes that have occurred in Italy over the past decades.

Bibliography: (in Polish)

1. Bonomi I., Morgana S., La lingua italiana e i mass media, Roma 2016.

2. Ciofalo G., Infiniti anni Ottanta. TV, cultura e società alle origini del nostro presente, Milano, 2011.

3. Colombo F., Il paese leggero. Gli italiani e i media tra contestazione e riflusso, Roma-Bari 2008.

4. Eco U., wybór esejów.

5. Forgacs D., Gundle S., Cultura di massa e società italiana. 1936-1954, Bologna 2010.

6. Menduini E., Televisione e società italiana 1975-2000, Milano 2002.

7. Dotatkowe teksty źródłowe i publikacje (popularno)naukowe oraz materiały własne wykładowcy.

Learning outcomes: (in Polish)

Wiedza: absolwent zna i rozumie:

- w podstawowym stopniu powiązania filologii włoskiej z innymi dyscyplinami nauk humanistycznych, w tym przede wszystkim nauki o sztuce, nauki o kulturze i religii.

Umiejętności: absolwent potrafi:

- rozpoznawać różne rodzaje tekstów, umiejscowić je w ogólnym kontekście historyczno-kulturowym oraz przeprowadzić ich analizę z użyciem podstawowej terminologii i właściwych metod;

- samodzielnie zdobywać wiedzę i rozwijać umiejętności z wykorzystaniem odpowiednich źródeł (słowników, leksykonów, encyklopedii, tekstów źródłowych, opracowań monograficznych, itp.).

Kompetencje społeczne: absolwent jest gotów do:

- udziału w życiu kulturalnym, wypełniania zobowiązań społecznych.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Na ocenę z kursu składają się:

- obecność i aktywność podczas zajęć – 25%

- realizacja zadań i projektów - 25%

- ocena z testu końcowego obejmującego zagadnienia zrealizowane w ramach kursu – 50%.

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
Krakowskie Przedmieście 26/28
00-927 Warszawa
tel: +48 22 55 20 000 https://uw.edu.pl/
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)